Пловдивчани протестират пред сградата на Общинския съвет заради идеята да

...
Пловдивчани протестират пред сградата на Общинския съвет заради идеята да
Коментари Харесай

Пловдивчани протестират пред Общинския съвет заради идеята да се измести паметника на Альоша

Пловдивчани стачкуват пред постройката на Общинския съвет поради концепцията да се измести паметника на Альоша. Недоволството е провокирано от идеята на общинските съветници от " Демократи за мощна България "  Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на " Продължаваме промяната - Демократична България ", паметникът да бъде демонтиран и изместен в Музея на социалистическото изкуство до края на годината. 

Според вносителите на предлагането премахването на паметника " Альоша " от върха на хълма Бунарджика е честен акт, който цели да уважи българската история, националното достолепие и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Протестиращите са издигнали плакати с лозунги " Тези, които нищо не са построили, унищожават всичко ", " История с референдум не се пази " и " На кого пречи признакът на града " Альоша ". 

Паметникът на Съветската войска " Альоша " е гранитна скулптура с височина 10,5 м, издигаща се на върха на хълма Бунарджик. Открит е публично през 1957 година. Изобразява изправен руски боец, държащ картечен револвер „ Шпагин “ с цевта надолу. Прототипът на статуята е съветският боец от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов, заяви Българска телеграфна агенция.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР