Пловдивчани, живеещи в съседство с подстанция Прослав на Гребната база,

...
Пловдивчани, живеещи в съседство с подстанция Прослав на Гребната база,
Коментари Харесай

РЗИ за шума от подстанция “Прослав“: При последната проверка показателите бяха в нормата

Пловдивчани, живеещи в съседство с подстанция " Прослав " на Гребната база, преди седмица се оплакаха от непрестанен звук и дискомфорт. В края на януари 2023г. там са инсталирани нови трансформатори, което в допълнение е нараснало шума и ЕМП и хората, чиито домове са покрай подстанцията са безапелационни, че естественият живот там към този момент е неосъществим. 
Прочетете още
В РЗИ-Пловдив през м. Август 2022 година са получени тъжби от жители на  гр. Пловдив, живеещи на адреси наоколо до подстанция, “Прослав ”, намираща се на ул. „ Парк от и просвета ” 30/42, по отношение на мощен звук предаван от трансформатор в подстанцията. Жалбоподателите свързват смяната в равнищата на предавания звук с осъществени ремонтни действия и промяна на трансформатор в подстанцията.

През последните няколко години в РЗИ и в EVN има входирани няколко тъжби, поради извънредно високите равнища на звук. " За страдание резултат няма. Идваха няколко инспекции, вършиха замервания на равнищата на шума. Първите демонстрираха, че всички правила са превишени. След това се направиха нови, съгласно които се оказа, че няма нарушаване. Правиха замервания в дома на баба ми, като я накараха да затвори компактно прозорците, а също така няколко пъти сприраха и пускаха подстанцията " споделя Валентин Станев. Пловдивчанинът се връща в родния си град, откакто 30 години е живял и работил в Израел и дефинира протичащото се като геноцид. " Вечер не може да се спи поради мощния звук, хората тук непрестанно са с главоболие, просто става невероятно за живот " разяснява той. 

Според хора от региони подстанцията създава така наречен " проникващ " звук, който е съпроводен със характерни трептения и е извънредно нездравословен. 

TrafficNews  изпрати питане по проблема до РЗИ - Пловдив и  Електроенергийния системeн оператор (ЕСО), чиято благосъстоятелност е подстанцията. От ЕСО досега няма отговор. Според РЗИ на място са правени две инспекции. Първата е установила отклоняване в индикаторите, след което е направено продписание до оператора. При втората, направена през декември 2022 година шумът е бил в допустимите правила. Хората, живеещи, в региона обаче не мислят по този начин и приготвят нови тъжби и подписка, в която към този момент са се подписали над 100 индивида.

Ето и отговора на РЗИ- Пловдив:

В РЗИ-Пловдив в края на м. Ноември 2022 година е постъпило писмо от „ Електроенергиен систематичен оператор “ ЕАД за подхванати корективни дейности за привеждане равнището на шума, предаван от подстанция „ Прослав ”, в сходство с условията на горецитираната разпоредба.

 В тази връзка се извърши инспекция на място, ведно с инструментално премерване на проникващ звук в жилището на жалбоподател, от чиновници на РЗИ-Пловдив.

За осъщественото премерване на проникващ звук е публикуван протокол от премерване на проникващ звук, видно от който измерените стойности не подхождат на условията на Наредба № 6 от 2006 г, за индикаторите за звук в околната среда, отчитащи степента на дискомфорт през другите елементи на денонощието, граничните стойности на индикаторите за звук в околната среда, в пространствата на жилищни и публични здания, в зони и територии, предопределени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предопределение, методите за оценка на стойностите на индикаторите за звук и на нездравословните резултати от шума върху здравето на популацията (Приложение № 2 към член 5-Таблица № 1) “.

Изпратено е писмо до „ Електроенергиен систематичен оператор “ ЕАД, за предприемане на корективни ограничения за привеждане равнището на шума, предаван от подстанция „ Прослав ”, в сходство с условията на горецитираната Наредба„

В РЗИ-Пловдив в края на м. Ноември 2022 година е постъпило писмо от „ Електроенергиен систематичен оператор “ ЕАД за подхванати корективни дейности за привеждане равнището на шума, предаван от подстанция „ Прослав ”, в сходство с условията на горецитираната разпоредба.

В тази връзка, се извърши повторна инспекция на 14.12.2022 година, ведно с инструментално премерване на проникващ звук в жилище на жалбоподател, за което се издаде протокол за премерване на проникващ звук, видно от който „ Изчисленото равнище на проникващ звук [ден (dBA ) в жилищната стая, е под допустимата гранична стойност на съответния индикатор за звук Lден (dBA) и подхожда на условията на Наредба № 6 от 2006 г, за индикаторите за звук в околната среда, отчитащи степента на дискомфорт през другите елементи на денонощието, граничните стойности на индикаторите за звук в околната среда, в пространствата на жилищни и публични здания, в зони и територии, предопределени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предопределение, методите за оценка на стойностите на индикаторите за звук и на нездравословните резултати от шума върху здравето на популацията (Приложение № 2 към член 5 -Таблица №1) “.

През 2023 година в РЗИ-Пловдив не са постъпвали тъжби от жители, по отношение на горецитирания проблем.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР