Пловдивчани, живеещи в квартал "Капана", събират подписка срещу шума и

...
Пловдивчани, живеещи в квартал "Капана", събират подписка срещу шума и
Коментари Харесай

Пловдивчани на бунт заради превръщането на култовия Капана в кенеф!

Пловдивчани, живеещи в квартал "Капана ", събират подписка против шума и издевателството, на който са подлагани всекидневно. Близо 100 души са се подписали под протестно писмо, което ще бъде изпратено до кмета Здравко Димитров и до кмета на регион "Централен " Георги Стаменов, написа "Трафикнюз ".

"Всяка седмица, по 2-3 вечери ние нямаме успокоение и сън най-малко до 4 сутринта, заради прекомерно мощната музика с мощни уредби като за стадион. Така също и от пиянската врява и побоища. Улиците и дворовете ни са тоалетни " пишат в писмото жителите на "квартала на креативните промишлености ".

"Този квартал, с тесните си улички би трябвало да има напълно различен образ. Тук не е място за празненства навън. Тук се упражнява гнет над живущите. Улиците се обновиха по европейски модел, само че дали на "Монмартр " или в другите артистични квартали в Европа, звучи неистово мощна музика до ранните часове " настояват пловдивчани.

Живеещите в Капана упорстват работното време на заведенията да е до 23 часа. Те показват, че конфликтни зони са улиците " "Братя Пулиеви ", " Йоаким Груев ", "Веркович ", "Загреб ", "Христо Дюкмеджиев " и площадът зад Халите. "Там музиката би трябвало да е за посетителите на заведението, а не да оглася целия квартал до сутринта. Заведенията се състезават кой ще пусне по-силна музика. Това е отвратително освен за нас, само че и за доста от посетителите на заведенията " настояват пострадалите. Те споделят, че са подавали голям брой сигнали в полицията, само че спорадичните инспекции не вземат решение казуса.

Гражданите упорстват за непрекъснато полицейско наличие в региона, а съответните структури да се грижат за спазването на публичния ред. "Ние сме постоянни и съзнателни данъкоплатни, а също по този начин и дългогодишни поданици на квартала, където сме израстнали и го обичаме. Разчитаме на Вашето подпомагане, тъй като търпението ни към този момент е изчерпано ", приключват протестиращите.

Според поданици на Капана проблемите там освен се натрупат, само че и ескалират. Много от притежателите на заведения се държат надменно и влизат в спор, когато някой от съседите потърси съдействието на полицията. Всъщност въпреки и притегателна точка за туристите и младите пловдивчани, Капана се трансформира в огромна партизона в сърцето на града. А защото там живеят доста хора, споровете са неизбежни. Най-драматични са петък и събота вечер, когато там се организират концерти, фестивали и впрочем събития. Част от притежателите на заведения също считат, че нарушаването на разпоредбите в дълготраен проект ще се отрази отрицателно на бизнеса в целия квартал.

Ето част от Наредбата за обезпечаване на публичния ред и сигурност на община Пловдив:

8. Забранява потреблението на озвучителни тела пред заведенията за хранене и развлечения, смущаващи спокойствието на гражданитепред и под жилищни здания както и в радиус 30 м от тях, в часовия период от от 14.00 часа до 16.00 часа и от 22.00 часа до 08.00 часа.
9. При съществуване на тъжби за звук и трептения от комерсиалните обекти, ситуирани в тихите зони и урбанизирани територии, жалбоподателят показва протокол за замерване на шума, публикуван от оторизирана лаборатория. Контролът по тази алинея се реализира от Кмета на общината или упълномощени длъжностни лица.

10. При констатиране на две нарушавания с влезнали в действие наказателни постановления, административният орган издал разрешението за слагане на маси за намерено сервиране по реда на Наредбата за реда и изискванията за слагане на преместваеми уреди за комерсиална активност издава заповед за преустановяване на действието му.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР