Пловдивчани бяха решили, че са постигнали всичко, и в жегата

...
Пловдивчани бяха решили, че са постигнали всичко, и в жегата
Коментари Харесай

„Фолксваген“ в Пловдив: По-малко арбайт, повече айляк

Пловдивчани бяха решили, че са постигнали всичко, и в жегата добродушно лежаха върху лаврите на Европейска столица на културата. Но апелът на Бойко Борисов: „ Да се преборим за завода на „ Фолксваген ", ги зареди с нов подтик за борби и победи.

Първа кипна харамийската кръв на " Кючук Париж " и в конюнктура на цялостна секретност в една квартална градинка бе основан Таен революционен комитет (ТРК) за примамването на немския авто колос под тепетата.

„ Ще открият 5 хиляди работни места. Инвестиция за 2 милиарда лева е това, не е смешка! Дали да не се прекръстим на „ Кючук Берлин “? Това ще зарадва немците ", даде концепция 97-годишният бай Санде. Присъстващите леко изтръпнаха, само че взеха решение да я включат в формалната оферта.

Върховното командване на ТРК командирова Стефчо Автографа във Волфсбург, който с неустоимия си сексапил и филигранно притежаване на немския език съумя да събере подписите на целия върховен мениджмънт на „ Фолксваген ". Стефчо обаче се увлече в задачата и овърша цяла Германия на изток и на запад. И се върна с подписите на мениджърите и акционерите в BMW и „ Даймлер Бенц ".

„ Сега всичките са ни вързани в забрадка - кеф ти мерцедес, кеф ти ауди, кеф ти баварец ", рапортува удовлетворен Автографа пред водачите на ТРК, чиято идентичност се пазеше в строга загадка.

Събраните от Стефчо Автографа истински подписи и почерци на немските автобосове послужиха за подправянето на всички нужни документи на „ Фолксваген " за пазаруването на земята и построяването на завода на север от града.

Работата беше опечена, само че заговорниците осъзнаваха, че германците, въпреки да са незлоблив народ, си пазят кесиите. И единствено с фалшификации мъчно ще бъдат увлечени към святото дело. Затова взеха решение да ги прелъстят иначе, надделявайки конкуренцията на турския Измир и софийския Кремиковци.

Революционният комитет пусна в „ Дойче веле ", „ Билд " и ARD пропагандни публикации и клипове, в които усърдно се прецизира в какво Пловдив е най. Най-старият жив град на Европа с най-дългата пешеходна улица на континента, по която се разхождат дамите с най-дългите крайници на света, и като се умориш да ги зяпаш, можеш да седнеш и да опиташ най-вкусната храна и най-пивкото вино.

Творческата фикция на писачите се отприщи и немските медии бяха залети с пикантни истории по какъв начин Орфей свирил на откриването на Античния спектакъл, Херкулес и Спартак се борили на Римския стадион, Дионис и вакханките гуляли под Джамбаз тепе, Христос трансформирал водата в асеновградски мавруд, а готите ужасно харесали Филипопол още през 251 година, само че кой знае за какво го изпепелили.

Заверата, която към този момент се водеше от една известна механа в Кючука, продължи с типични за партизанския маркетинг средства.

Сръчни скулптори в потайна доба преобразиха автомата „ Шпагин ", който държи Альоша, на немски „ Шмайзер ".

Диверсанти проникнаха в архива и съумяха да подправят решения на Общинския съвет, с които преименуваха тепетата и кварталите - да вземем за пример Бунарджик стана Бисмарджик, Джендема - Хегела, Джамбаз - Фауст тепе, Таксим -Максимилиан (на краля), Сахат - Саксония тепе, а Небет, естествено, стана Меркел тепе. Лаута бе преименуван на Лайен в чест на новата шефка на Европейската комисия.

Всички старания на ТРК обаче се оказаха напразни. Каменните немски сърца продължаваха да вехнат по Измир и Кремиковци. Тогава обезверените конспиратори пуснаха в ход последното си оръжие. Облъчиха немската аудитория с уроци по айляк - пловдивското изкуство да се забавляваш нехайно, даже и когато публично се водиш на работа.

Кампанията претърпя пагубен триумф. Немците най-сетне схванаха, че на този свят с изключение на бачкането съществуват и други хубави неща, за които си коства да живееш.

Премиерът преряза лентата на откриването на новия цех на „ Фолксваген " край Пловдив с думите: „ По-малко арбайт, повече айляк ". Немските мениджъри, които към този момент бяха поживели под тепетата 6 месеца по време на градежа, изръкопляскаха прибързано и се питаха един различен къде е барът.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР