Plovdiv24.bg Има подадени заявления за оценка на потребностите за личен асистент

...
Plovdiv24.bg
Има подадени заявления за оценка на потребностите за личен асистент
Коментари Харесай

23 000 души получават социални помощи в страната

 Plovdiv24.bg Има подадени заявки за оценка на потребностите за персонален помощник на 32 389 души, заяви на брифинг министърът на труда и обществената политика Деница Сачева, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Издадените посоки все още са 31 365, а настоящите контракти все още са 24 133.

По отношение на обществените помощи повишаването към момента е малко - единствено с 2000 души, разяснява Сачева и посочи, че въпреки всичко се намираме при започване на рецесията. 

Към момента МТСП подкрепя по Закона за фамилните помощи 410 685 души. Месечни помощи за деца до довеждане докрай на приблизително обучение са 344 801. Общият размер на сумите, които варират на месец, са сред 43 и 45 милиона. 

Към момента общо 23 000 души получават обществени помощи в страната. 

" Всичко това би трябвало да дава по-голяма картина на натиска, който се оказва върху обществената система. Разбира се, данните не са застрашаващи, те са динамични, усилват се. Именно за това сме поискали и актуализация на държавния бюджет. Не тъй като системите не съществуват - системите съществуват, имаме задоволително средства сега. Исканата актуализация е предвид на това да можем да осигурим ликвидност и да се подготвим при положение на най-лош сюжет " - изясни Сачева.

По Оперативната стратегия на МТСП са ориентирани 45 милиона към българските  общини, с цел да могат да обезпечат патронажна грижа. " Всеки, който има потребност от храна, от лекарства, от опция някой да му оказва помощ със заплащането на битови сметки и други услуги, би могъл да се обърне към съответната община " - уточни министърът.

Сачева сподели, че е увеличено обезпечаването на топъл обяд, който ще обхване съвсем 17 822 души. 

За патронажната грижа е мъчно да се каже какъв брой до какъв брой души ще стигне, тъй като са разнообразни упованията и настояванията, само че на този стадий съвсем 45 000 евентуално ще могат да бъдат обхванати. Това зависи от броя на часовете, които ще бъдат ангажирани съответните хора, които ще дават тези услуги, разяснява Сачева.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР