Пловдив вече е европейската столица на културата. Хиляди души от

...
Пловдив вече е европейската столица на културата. Хиляди души от
Коментари Харесай

Продължават събитията за откриването на Европейска столица на културата

Пловдив към този момент е европейската столица на културата. Хиляди души от страната и чужбина се събраха нощес в града под тепетата, с цел да видят онлайн формалното разкриване. В церемонията участваха 1500 актьори. Интересни събития, спектакли и министър председатели имаше и през днешния ден. За главните акценти от третия ден на откриващия уикенд на Пловдив 2019 споделя Владислав Севов.

Пловдив

Неделният ден мина под мотото „ Заедно за децата ". Интересни, атрактивни и най-много просветителни бяха събитията в Центъра за модерна история, в който гостува изложбата „ Еврика " на Детският теоретичен център „ Музейко ". Малките гости схванаха по какъв начин е изглеждал първият велосипед, кой е изобретил рентегена и има ли химикал, с който може да се написа в космоса. Уредниците от Регионалния природанаучен музей пък впечатлиха децата с прожекции в 3D планетариума и със специфична апаратура на планетата Земя, под формата на триметров балон.

Денят мина и под знака на 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков. Открита бе изложбата „ Неосветени дворове " с фотографии от пътуването на писателя в Сибир през 1963 година. Представена бе книгата „ Сибирски тетрадки " с персонални бележки на създателя по време на пътуването.

Единствената танго опера в света през днешния ден стъпи на българска сцена. Преди час в Дома на културата стартира премиерата на Мария от Буенос Айрес ". Спектакълът е дело на трупата на Държавна опера Пловдив. В основната роля влиза певицата Люси Дяковска, а режисурата е Веселка Кунчева. Вижте повече в последващи репортаж.
 Европейска столица на културата: В Пловдив показват единствената танго опера Европейска столица на културата: В Пловдив показват единствената танго опера
Пловдив към този момент е европейска столица на културата. Хиляди посетители от страната и чужбина се събраха нощес, с цел да видят онлайн формалното разкриване. 1500 а...

Поетичният текст на Хорасио Ферер и музиката на Пиацола раждат съвсем безсюжетно заглавие, само че наситено с извънредно нереални облици и внушения. Така сюрреалистичната история на Мария от Буенос Айрес влияе на мощно прочувствено равнище.
Веселка Кунчева, режисьор: Мария от Буенос Айрес е изкуството, т.е. това нещо, което ние в действителност опорочаваме, опошляваме, принуждаваме да проституира, гоним от нас и все пак то постоянно се завръща. Момчил Караиванов - солист: Това е историята на Христос, разказана през женската сила и женската орис. Люси Дяковска: Мария от Буенос Айрес е история за любовта.  © Българска телеграфна агенция
Метафорите се вплитат даже в декора, хореографията и жанровото установяване на заглавието.
Константин Добройков - диригент: Всъщност жанрът по партитура е танго оперита, няма подобен род. Това е само по рода си произведение, което съгласно мен не е нито опера, нито, то е танго, то всичко е танго вътре. Явор Кунчев - хореограф: Нямаме танго в двойки тук, а танго като жанр съвсем не съществува в солов вид. Така че имаме много импровизации на тази тематика.
Второто премиерно зрелище на „ Мария от Буенос Айрес " е на 31 януари на сцената на Градския дом на културата в Пловдив.
 Готова е сцената в Пловдив за откриването на Европейска столица на културата Готова е сцената в Пловдив за откриването на Европейска столица на културата
Седмица преди огромното откриващо събитие на Пловдив - Европейска столица на културата, към този момент е изцяло подготвена 30-метровата кула, която ще се трансформира в...

Днес български и немски инженери започнаха демонтирането на 30-метровата сцена-кула, която бе издигната за откриването на „ Пловдив 2019 ". Специалистите ще би трябвало да демонтират скелето, оградите,платформата, големите екрани и двата подиума на сцената, които тежат близо 200 тона.

Материалите бяха докарани с 25 камиона от Германия. По проект демонтажът би трябвало да се случи до 17 януари, с цел да може да бъде възобновено придвижването по централния пловдивски бул. „ Цар Борис Трети Обединител ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР