Пловдив трябва да увеличи територията си. Това обяви кметът на

...
Пловдив трябва да увеличи територията си. Това обяви кметът на
Коментари Харесай

Дойде ли време за решаване на един от големите проблеми на Пловдив?

Пловдив би трябвало да усили територията си. Това разгласи кметът на града Иван Тотев преди броени дни, с което още веднъж уточни един от сериозните проблеми на града - неналичието на пространство за развиването му.
" Най-вероятно през 2021 г, когато ще е идващото броене на популацията от Национален статистически институт, ще пристигна на дневен ред и ясно ще се види, че Пловдив се нуждае от нарастване на територията. Това е държавен въпрос и ще му пристигна времето. Няма да вършим начинания, само че неведнъж сме заявявали, че сме " за ". Последните 5 години се постанова да работим в другите общини. Вече имаме извънградски линии до Ягодово - 22, до Радиново - 93, до Войводиново - 15. Сега желаеме да имаме и до Околовръстното, само че не знам дали механически е допустимо, защото би трябвало да има спирки и обръщала - няма място, тъй като би трябвало да обръщат в обитаеми места. Но базовият проблем е, че Пловдив би трябвало да си усили територията ", безапелационен бе кметът.
Дори незадълбочен взор върху площта на другите общини в страната демонстрира нещо шокиращо - Пловдив е на 253-то място по територия от общо 265 общини в България. С повърхност от едвам 98,9 квадратни километра градът има към 13 пъти по-малко територия от първенците Сливен, София и Добрич. Пловдив не може по никакъв метод да се мери даже с градове като Плевен, Велинград и Карнобат, които " се ширят " на земя от над 800 квадратни метра. Справката демонстрира също, че община Родопи разполага с повърхност от 524, а община Марица - с 342,7.
Тук е значимо да се спомене и че съгласно данните през предходната година популацията на Пловдив се е нараснало с 1789 души, като доближава 345 213 души. Това е най-голямото нарастване след София. За съпоставяне Варна е прибавила едвам 677 души. С икономическото развиване и множеството задгранични вложения към Пловдив, градът притегля от ден на ден служащи, като тук се заселват даже хора от Северозападна България.
Какъв ще е изходът от тази обстановка, ще се реши до няколко години. Правителството към този момент разгласи, че се планува ново териториално разделяне. Не е ясно и какво ще е отношението на жителите на прилежащите общини Марица и Родопи към една такава концепция. Преди 10 години те се оповестиха твърдо срещу присъединението им към града, като даже бяха подготвени на митинги. За страдание обаче, през последните години двете общини не са в цветущо икономическо отношение, като това е изключително показателно за Родопи. За това удостовери и Иван Тотев, който разясни, че постоянно се постанова община Пловдив да излиза от границите си, с цел да развива своите планове, изключително що се отнася до инфраструктурата. Чест мотив за съперниците на сливането е фактът, че хората от Родопи и Марица заплащат в пъти по-ниски налози. Според експерти обаче, това не би трябвало да е проблем даже и да са в състава на Пловдив, защото това може да се поправя с районно разделяне на данъчната ставка. Факт е, че сега доста от прилежащите села имат големи проблеми с инфраструктурата и пътищата по някои от тях наподобяват като след бомбардировки, а съпоставени с Пловдив, контрастът е още по-голям.
Каквото и да се случи в бъдеще, все по-реален наподобява вид, при който най-малко елементи от прилежащите общини да бъдат присъединени към Пловдив. Очевидно е, че градът се задушава в сегашните си граници и евентуално не е надалеч времето, когато за пръв път след 1987-ма година той още веднъж ще промени границите си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР