Пловдив трябва да следва тенденцията за обособяване на все повече

...
Пловдив трябва да следва тенденцията за обособяване на все повече
Коментари Харесай

Георги Стаменов: Зони за пикници и забавление до Марица ще върнат реката в градския живот

" Пловдив би трябвало да следва наклонността за отделяне на от ден на ден пешеходни зони. Така хората ще имат опция да се придвижват и разхождат в една по-безопасна среда ", сподели кметът на регион " Централен " по време на полемика, проведена от в. " Капитал " в Пловдив. Той уточни две такива зони в централната част на града - Пешеходният мост и правата на ул. " Христо Г. Данов " от ЕВН до бул. " Руски ".
Прочетете още
" Според мен Пешеходният мост би трябвало да се върне към главната си функционалност, каквата е била при построяването му. И това би трябвало да се случи като мястото придобие един комфортен архитектурен тип. Тази типично транспортна визия, която сега виждаме, мисля, че отживя времето си. Тук е може би моментът, тъй като я има нужната сила, Община Пловдив да се оправи с този проблем и да влезе във притежание. Това би решило казуса. И там ще има още една хубава зона за отдих на пловдивчани. Ще има място, откъдето можем да се насладим умерено на реката. Знаете, че на всички останали мостове тротоарите са извънредно тесни и трафикът е претрупан, с цел да се отпусне човек ", аргументира се Стаменов. Той добави, че особено в зоната на Дондуковата градина ще би трябвало да бъде обезпечен достъп до комерсиалните обекти, само че проблем с паркирането там няма да се отвори, тъй като става дума на първо място за служебни абонаменти.

За още няколко обекта, които следва да бъдат възобновени и превърнати в градски атракции, ще се пристъпи към деяние - има подготвени планове за Форумите Изток и Юг, за кино " Космос " и постройката на Българска народна банка. А на пролет туристите към този момент ще имат достъп до Небет тепе и Източната врата.

" Когато приказваме за Пешеходния мост, той е неразривно обвързван като тематика със постройката на Българска народна банка. Те са свързани, тъй като потокът от хора минава оттова. Има координиран план с НИНКН за реституция на фасадата и е въпрос на време да се пристъпи към осъществяване. И паралелно с това обаче би трябвало да се започва конкурс за функционалното предназначене на тази зданието, защото то би трябвало да заживее собствен совбствен живот и той би трябвало да е плевел. Миналата година на два пъти правихме дни на отворените порти, с цел да може хората да дадат предложение защо да бъде употребена. Сега е моментът да се реши, тъй като едвам по-късно би трябвало да се пристъпи и към вътрешна реституция.

Стаменов подсигурява, че новата власт ще предприеме дейности и ще откри работещи решения и за казуса с паркирането и напредването на коли в Стария град, за който медията ни неведнъж написа.

Кметът на " Централен " разяснява и тематиката с почистването и социализацията на Марица, наблягайки, че в случай че ги нямаше реката и тепетата, нямаше да има и Пловдив.

Той разгласи, че почистването на речното корито би трябвало да се извърши незабавно, с цел да се върне реката в коритото си, а не да подронва подпорните стени и мостовете.

" Опасно е и поради експлоадирането на пожари там. Убеден съм, че с настъпването на пролетта Община Пловдив ще предприеме назабавни дейности по разчистване, а по-късно и за социализирането на реката. И тези големи зелени площи да се трансфорат в привлекателно място ", сподели той и напомни какъв брой доста събития, въпреки и признати нееднозначно, са се случили към Марица по време на самодейността Пловдив - Европейска столица на културата`2019. Те са сложили във фокус реката.

" Марица е една естесвена връзка от началото на града до неговия край. Ще бъде хубаво, в случай че се оформят зони за пикници, за развлечение директно до реката. И всичко това да се случва с мисълта за опазване на другите скотски и растителни типове ", приключи той.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР