Пловдив се включва в Международния ден на музеите и Европейската

...
Пловдив се включва в Международния ден на музеите и Европейската
Коментари Харесай

Пловдивските музеи и Градската галерия с безплатен вход на 18 май

Пловдив се включва в Международния ден на музеите и Европейската нощ на музеите на 18 май с поредност от събития. Етнографският музей ще посреща гости с вход свободен от 9 до 23 ч. Те ще могат да видят непрекъснатата експозиция и две краткотрайни изложения - „ Времето на алафрангата “ и „ Акварели от Южна Африка и Зимбабве “ на художника Георги Терзиев.
Прочетете още
Археологическият музей отваря порти за гости от 10 до 22 часа с вход свободен. Наред с непрекъснатата експозиция публиката ще може да види и краткотрайната галерия „ Открития 2023. Тайните зад находките “, която се открива в чест на празника. Тя показва резултатите и най-интересните находки от извършените археологически разкопки през миналата година в Пловдив и района.

От музея ще бъдат домакини на особено просветително събитие - детска работилница „ Глаголица – ключодържател или накит “ от 10.30–12.30 ч. То е уместно за деца, а цената е 10 лева Децата ще научат детайлности от историята на глаголицата и ще основат по собствен избор ключодържател или накит.

Градската художествена изложба ще посреща гости гратис във всички свои здания с непрекъснати експозиции, както и в две от залите си с краткотрайни изложения.

С удължено работно време от 10 до 22 часа ще приема гости Зала „ 2019 “, където ще може да се прегледа огромната юбилейна галерия „ Литийно “ на скулптора Цвятко Сиромашки. Публиката ще има опция и да се срещне с създателя сред 19 и 20 ч.

Живописецът Илия Желев също ще поддържа връзка персонално с фенове сред 19 и 20 ч. на първия етаж в Залите за краткотрайни експозиции  на Главната (ул. „ Княз Александър I “ 15). Неговата живописна галерия ще може да се види до 22 часа изцяло гратис.

В същата постройка на втория етаж налична за ценители ще бъде и изложбата „ Православните настойници на Европа “ на софийската художничка Милена Велчева.

От 10 до 22 ч. ще работи с вход свободен и Постоянна експозиция „ Икони “ на ул. „ Съборна “ №22.

В огромната Постоянна експозиция на ГХГ-Пловдив на ул. „ Съборна “№14А, която ще е отворена от 10 до 22 часа, ще гостува изкуствоведът доктор Пламен Петров, шеф на Художествена изложба – Казанлък. Той е подготвил лекция на тематика: „ Българските музеи и съвремието, в което не съумяваме да пристъпим. Случаят „ Къща - музей „ Ненко Балкански “. Тя ще стартира в 19 ч.

Природонаучният музей също чака посетителите си с вход свободен от 17 до 22 ч.   Всички прелестни експозиционни акценти ще донесат наслада на посетителите.

В две експозиции – „ Възраждане ” и „ Съединение ”, канят с вход свободен от Историческия музей.

СЪБИТИЯ В РЕГИОНА:

КАЛОФЕР:

17.30-20.30 ч, Национален музей „ Христо Ботев ”
- Постоянната експозиция: „ Христо Ботев-живот и дело ”;
- Специално събитие: Представяне на книгата „ Четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ”, авт. доцент доктор Стефан Русев. 

КАРЛОВО:  

16-19 ч., Национален музей „ Васил Левски ”
- Постоянна експозиция: Васил Левски, родна къща и Мемориален параклис;
- „ Места наизуст “ – галерия на БАН;
- Специално събитие – познавателни и занимателни игри за дребни и огромни гости на музея. 

АСЕНОВГРАД:

17-00.00 ч., Исторически музей
- Постоянна експозиция: показва акцент върху отделите „ Археология ”, ”Нумизматика ”, „ История XV-XIX век ”, „ Нова и най-нова история ”;
- Име на краткотрайна галерия „ Силата на амулетите от фонда на Исторически музей – Асеновград ”, авторска галерия на отдел „ Археология ”, ”Нумизматика ” при Исторически музей – Асеновград, 17.30 часа откриване;
- Джаз концерт с присъединяване на Веси Пашалиева, при хубаво време концерта ще се състои пред централната постройка на Исторически музей-Асеновград, а при неприятно време ще бъде извършен в непрекъсната експозиция Старинно учебно заведение „ Св. Георги ”.

17-00.00 ч.,  Постоянна експозиция „ Етнографска къща
- Постоянна експозиция: Етнографската експозиция на представителния градски обичай от края на ХIХ и началото на ХХ век;
- Име на галерия „ Виното – здраве за духа и тялото ”. 

17-00.00 ч., Постоянна експозиция:Старинно учебно заведение „ Св. Георги ”
- Постоянна експозиция: обучение и просвета от края на XIX и началото на ХХ век;
- Изложба в памет на Геракси Гераксиев – живопис „ Любовта на Сокола ”;
- Изложба на Вълчо Иванов, художник и ваятел – галерия живопис и статуя. 

9-16 ч. и 17-22 ч., Палеонтологичен музей „ Димитър Ковачев ”
- Постоянна експозиция: Филиалът на НПМ-БАН в Асеновград показва неповторими находки от изкопаема фауна на 8 млн. година Колекцията съдържа над 35000 фосила от България на хоботни животни, хищници, трипръсти коне и други Най-атрактивна е репликата на скелет от динотерий (Deinotherium gigantissimum) висок над 4 m;
- Временна галерия: “Динозаврите от близко ”. Изложбата включва отпечатъци на селектирана извадка от истински картини, представителни за творчеството на Владимир Николов от интервала 2014–2023 г.;
- Специално събитие: Откриване на изложбата “Динозаврите от близко ” и среща с създателя ас. Владимир Николов, 18 май от 17.30 ч. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР