Пловдив със сигурност ще има силно присъствие в служебния кабинет,

...
Пловдив със сигурност ще има силно присъствие в служебния кабинет,
Коментари Харесай

Новото правителство връща Пловдив във властта, Янаки Стоилов...

Пловдив сигурно ще има мощно наличие в служебния кабинет, който президентът Румен Радев ще разгласи през днешния ден. Очаква се негов министър председател да бъде роденият в Поповица 61-годишен военачалник Стефан Янев. Той е приключил Техникума по електротехника под тепетата, преди да стартира армейското си обучение. За последно пловдивски кадър стана министър-председател през 1995 година, когато Жан Виденов оглави държавното управление на Българска социалистическа партия.

За новия кабинет се спрягат имената на още двама пловдивчани. За сигурен аграрни министър се сочи проф. Христо Бозуков, който работи в Института по тютюна. " Няма по-правилен човек от него за този пост ", разяснява през вчерашния ден пред " Марица " някогашният ректор на Аграрния университет проф. доктор Димитър Греков. Янев и Бозуков към този момент имат опит като участници в предходния длъжностен кабинет с министър председател Огнян Герджиков, образуван още веднъж от Радев през януари 2017 година

Съвсем ново име е третият пловдивчанин, спряган за министър

40-годишният Кирил Петков е ученик на Харвард, само че се връща да прави бизнес у нас. Пробива с произвеждане на пробиотици, като измежду почитателите на неговите артикули е самата Опра Уинфри.

Очаква се той да оглави стопанската система или вероятно ново министерство на нововъведенията, които са стратегически в многомилиардния проект за възобновяване от Ковид рецесията.

За доста малко време, само че с големи упования

Така президентът Румен Радев дефинира задачата на второто си служебно държавно управление, което се чака да бъде показано в 13,30 часа. Неговата съществена задача е да приготви изборите на 11 юли и да поддържа в кондиция главните процеси на страната. Ако прогнозите се осъществен, ще имаме кабинет с министри, множеството от които не са обвързани с партии, само че в огромната си част мощно ненавиждат ГЕРБ.

Изненадата в селекцията на президента е правосъдният министър Янаки Стоилов, който ще бъде единственият представител на Българска социалистическа партия.




Изпълнителното бюро на левицата е дало единодушието си 62-годишният правист и няколко мандата народен представител да поеме поста в последния миг, а през днешния ден на автограф утвърждение би трябвало да дадат и членовете на Националния съвет на партията. До последно като вид за този пост се спрягаше съветничката на президента Иванка Иванова, която дава отговор за правните въпроси на " Дондуков " 2.

Пак в последния миг е отказал предлагането за силов вицепремиер и боен министър Николай Цонев, прочул се с показния му арест, когато Министерство на вътрешните работи началник беше Цветан Цветанов. В последна сметка перничанинът, който е офицер от кариерата и заемал куп постове при военните, беше оневинен по всички каузи. Дори съумя да осъди България в Страсбург.

На пожар за боен министър е уречен досегашният представител на България в Организация на обединените нации Георги Панайотов.




Той е бил шеф на отдела за НАТО в Министерство на външните работи, а през 2010 година е изпратен за зам.-шеф на посолството ни във Вашингтон. Поема поста в Организация на обединените нации през 2016 г, сменяйки Стефан Тафров. Панайтов е роден през 1968 година Завършил е „ Международни връзки “ в МГИМО, Москва през 1994 година Владее британски, немски, съветски и албански.

Опонент на ГЕРБ и гневен критик на основния прокурор Иван Гешев е посоченият за вътрешен министър Бойко Рашков

някогашен началник на следствието, член на съвета към президента. Юристът от благоевградското село Огняново сега е учител. Има голям опит като народен представител от Българска социалистическа партия, началник в специфичните службите, правосъдната власт и така нататък

Министър на културата се е съгласил да стане проф. Велислав Минеков



фамозният ваятел, който предвождаше митингите против Бойко Борисов. Чешитът обаче напусна „ Отровното трио “, защото отхвърли да е в една коалиция за изборите с Мая Манолова.

Здравен министър съвсем несъмнено ще е проф. Крум Кацаров, един от най-хубавите ни гастроентерелози, началник на катедра във ВМА




Проф. Кацаров има специалности по вътрешни заболявания, по военнополева терапия и по гастроентерология. Преминал е през редица специализации в чужбина – Холандия, Германия, Франция, Съединени американски щати, Япония. Проф. Кацаров е доайен в терапевтично-диагностичните ендоскопски процедури на болесттите на гастроинтестиналния тракт и хепатобилиарната система. Носител е на редица награди, а през 2014 година е разгласен за „ Лекар на годината” от Български лекарски съюз.

До последно за любимец за поста се смяташе Дечо Дечев, някогашен началник на Здравната каса и шеф на болница „ Иван Рилски “. Също е прочут с безкрайните си спорове с министрите в държавните управления на ГЕРБ, изключително с доктор Петър Москов.

В последния миг е склонил да стане външен министър посланикът ни в Дания Светлан Стоев




Дипломатът от кариерата би трябвало да се завърне в България, с цел да заеме поста, за който се спрягаше Даниела Бобева, някогашен министър на търговията в кабинета на Стефан Софиянски и вице на Пламен Орешарски.

Стоев е роден на 30.08.1960 година в София. Завършил е УНСС, компетентност „ Международни отношения” през 1985 година Има магистърска степен. Допълнително е приключил МИО в Дипломатическата академия в Москва (1990-1992 г.) и „ Европейски институции и политики” в Дипломатическата академия „ Густав Щреземан” в Бон (1998 г.).

Като финансов министър е апетитен възпитаникът на Харвард Асен Василев



Хасковлията беше стопански в служебния кабинет на Марин Райков и се смяташе, че може да заема същата служба в този момент, само че ще смени ресора.

Социален министър ще бъде Гълъб Донев, заемал същия пост в предния длъжностен кабинет

И той е от секретарите на Румен Радев, извънредно умел в обществената сфера. Също като Радев и Донев е приключил в Долна Митрополия, само че цивилен профил.

За транспортен министър са обсъждани Петър Киров и Георги Тодоров, само че до последно не е ясно кой ще влезе на " Дондуков " 1

И двамата са били заместник-министри в кабинета на Орешарски. Киров е прочут и като наследник на някогашния началник на ИА " Автомобилна администрация " Володя Киров и племенник на някогашния началник на разузнаването ген. Кирчо Киров.

Проф. Николай Денков от Софийския университет е новият министър на образованието

след отхвърли на известния учител по физика Теодосий Теодосиев. Денков сега оглавява Етичната комисия към просветното ведомство.

Доц. Стела Балтова ще поеме министерството на туризма

откакто ресторантьорите заплашиха с митинги, в случай че постът бъде поверен на ръководителя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Георги Щерев.

Смяната на караула в спортното министерство евентуално ще бъде направена от непримирими врагове.

Шефът на българския и европейския петобой Андрей Кузманов, което ще поеме поста, не се обича изобщо със настоящия министър Красен Кралев

Последният даже не участва на откриването и закриването на двете международни купи в София през април.



Кузманов е родом от Пазарджик, самичък сполучлив играч в този извънредно сложен спорт, има сериозен бизнес. Смята се за предложение на Весела Лечева, която отхвърли поканата на Радев, макар че е извънредно близка с президента.

Заради получените доста отводи на поканени за министри съставът на служебния кабинет е избран безусловно в последния миг. Затова и от " Дондуков " 2 до късно през вчерашния ден не бяха наясно по кое време ще бъде показано служебното държавно управление. Това ще стане следобяд в 13,30 часа, когато се чака да е завършил форумът на ГЕРБ, в който вземат участие множеството сегашни министри отпред с премиера в оставка Бойко Борисов.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР