Пловдив. Регионален етнографски музей – Пловдив отбелязва 100-годишен юбилей с

...
Пловдив. Регионален етнографски музей – Пловдив отбелязва 100-годишен юбилей с
Коментари Харесай

Пловдив: Регионалният етнографски музей отбелязва 100 години от създаването си с ретроспективната изложба „100 години история“

Пловдив. Регионален етнографски музей – Пловдив отбелязва 100-годишен празник с ретроспективната галерия „ 100 години история “. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ - Пловдив от културната институция. Изложбата, която се открива довечера, от 18.00 часа, наблюдава историята на музея от основаването му до 80-те години на XX век. Тя показва персони като шефа Йордан Попгеоргиев, етнографа Стою Шишков и кмета Божидар Здравков, които са свързали живота си с концепцията за създаване и подсилване на Етнографския музей. Също по този начин е показана и историята на къщата на Аргир Куюмджиоглу, която тази година навършва 170 години, нейните строители, стопани и реставратори.
Началото на музея е сложено на 22 януари 1917 година, когато в Окръжната палата, дн. Община Пловдив, се привиква заседание, в което вземат участие членовете на Постоянната комисия и няколко учители и общественици. Те са единомислещи, че в новите условия българската материална и духовна просвета бързо се трансформира и изчезва. Затова събранието взема решение „ да се учреди при Постоянната комисия един Окръжен музей, който да събира от окръга всичко, което би имало значение за родинознанието ни и за възпитанието на бъдещите генерации ”. Правилникът на музея е утвърден на 20 юли същата година от Министерството на вътрешните работи и националното здраве, и тогава Етнографският музей стартира дейната си активност.
Музеят е одобрена институция със столетна история и сериозен принос за съхранението, проучването и представянето на българските обичаи. И до през днешния ден Регионален етнографски музей – Пловдив продължава родолюбивата концепция, с която е бил учреден, като спомага за развиването на културата и популяризирането на българското културно-историческо завещание.
Изложбата, отдадена на вековния празник на музея, ще продължи до края на месец юли.
Кристиян ГАРОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР