Пловдив посрещна делегация от Мурманск в рамките на предстоящото домакинство

...
Пловдив посрещна делегация от Мурманск в рамките на предстоящото домакинство
Коментари Харесай

Пловдив посрещна делегация от Мурманск в рамките на предстоящото домакинство като Европейска столица на културата

Пловдив посрещна делегация от Мурманск в границите на идното домакинство като Европейска столица на културата
Дванадесет публицисти и писатели от Мурманск – участници в Международния славянски поход, минали повече от 6 000 километра, посетиха за първи път Пловдив. Целта на визитата им бе семейството на града като Европейска столица на културата през 2019 година.

Гостите бяха впечатлени от богатото културно-историческо завещание на Пловдив и от подготовката на града за Европейска столица на културата. Още при започване на туристическата обиколка се срещнаха с кмета на община Пловдив инж. Иван Тотев. Участниците в похода демонстрираха интерес към ремонтните действия, които се правят в центъра на града, свързани с обновяването на визията му за идното домакинство.

По-късно съветските публицисти бяха посрещнати в Туристическия център от маркетинговия шеф на фондация „ Пловдив 2019 “ Радост Иванова. Тя описа за спечелването на влиятелната купа, за подготовката за провеждането на значимия културен конгрес, както и за деянията, включени в календара на града. Сред забавните събития през идната година ще са суинг фиеста, Opera Open, който се радва на извънреден интерес и се организира с присъединяване на международни оперни звезди, интернационалният фолклорен фестивал, голям брой музикални, театрални и други арт събития, които ще са привлекателен център за феновете на културния туризъм. „ Горди сме, че нашият град е освен по-древен от Троя, само че е и най-старият европейски град, в който животът продължава без спиране към този момент 8 хилядолетия “, заключи Радост Иванова. Тя добави, че Пловдив ще е първата Европейска столица на културата, която ще разпространява кирилицата по света.

Журналистите от Мурманск останаха очаровани, стъпвайки в Античния спектакъл, на чиято сцена се изграждаха декорите за операта „ Травиата “ от Верди, която ще бъде дирижирана под палката на Маестро Якопо Сипари Ди Пескасероли.

Журналистите от Русия са участници във втория Международен славянски поход от Мурманск до Черна гора, отдаден на 140-та годишнина от Освобождението от турско иго и връзката на славянската нематериалност с европейските нации. Сред градовете, през които минават са Варна, Шумен, Велико Търново, Шипка, София и други знакови селища, обединени от славянската нематериалност и просвета.

Участниците в похода са известни писатели, публицисти, общественици, на които делото на равноапостолните братя Кирил и Методий е извънредно скъпо. Те са от Мурманск, където се поставя началото на честванията в Русия на Деня на славянската книжовност и просвета и където е подложен първият монумент на Светите братя на съветска земя, подарък от България. За първи път в Русия през 1986 година в Мурманск се издига репликата на монумента на Св. Св. Кирил и Методий, дело на ваятеля Владимир Гиновски, оригиналът на който е ситуиран в София пред Националната библиотека. Славянският поход ще продължи от България за Черна гора, Босна и Херцеговина, Полша и Беларус, като участниците в експедицията ще посетят още паметни места, свързани с съветската история и събития, които сплотяват славянските нации.

Делегацията от Мурманск гостува в България в границите на съглашение за съдействие и партньорство със Съюза на българските публицисти. Последните три години представители на медии от Южна Корея, Китай, Германия, Франция, Белгия, Англия, Италия, Полша, Гърция, Русия, Турция, Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония и други са посетили Пловдив и страната по покана на Съюз на българските журналисти. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР