Пловдив посреща светлите празници Лазаровден и Цветница, които честваме днес

...
Пловдив посреща светлите празници Лазаровден и Цветница, които честваме днес
Коментари Харесай

За Лазаровден и Цветница: Къщи и моми ухаят на цветя

Пловдив посреща светлите празници Лазаровден и Цветница, които честваме през днешния ден и на следващия ден, с необикновена къща от цветя. В Стария град е построено мини копие на Балабановата къща от пловдивската флористка Стойна Владимирова и нейният екип. Те редяха цвят след цвят върху макета часове наред. Да дадат рамо на цветарите, се притекоха десетки пловдивчани, привлечени от девиза „ Донеси цвете “.

„ Цветната апаратура е привет към всички пловдивчани и посетители на Стария град по случай Цветница и великденските празници. Решихме да превърнем една от най-красивите къщи - Балабановата - в огромен пъстър букет “, изясни Стойна Владимирова.

В календара на християнската черква днешният Лазаровден е обвързван с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - възкресението на Лазар, който живял в град Витания, покрай Йерусалим.

Според българската национална традиция Лазаровден (известен още като Лазарица и Лазарова събота) е празник на нивите, пасищата и горите, само че и на девойките. След като лазаруват, те могат обществено да се момеят, да се обличат и държат по този начин, че да ги харесват ергените, да имат обичан и да се омъжват.

Лазарките се събират единствено в къщата на една от тях. Всяка носи със себе си ритуален самун, наименуван кукла, колак или кравай, завит в забрадка. Всички дружно, в две редици, хванати през раменете, потеглят към близката река. През цялото време пеят, а като стигнат на реката, играят хоро. Тук те ще се кумичат. Всяка мома изрязва с ножче залък от куклата си и го пуска върху дъсчица по водата. Момата, чийто залък изпревари всички други, става кумица. Някъде кумицата се избира и по старшинство. Кумиченето може да стане и с венци от върба или пък с ладийки от папур. Едно време са вярвали, че до момента в който не се кумичи една мома, може да я открадне дракон. Затова на връщане от реката лазарките са доста радостни и по-шумни. Отново хванати в две редици, те отиват в къщата на кумицата, където са приготвили софра за тях - баница с лапад, зелени салати, сладки фурми.

Утрешната Цветница пък демонстрира, че до Възкресението Христово остава единствено една седмица. Празникът е прочут още като Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя) и Куклинден. Отбелязва се в шестата неделя на Великия пост, когато християнската черква чества влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия Христос идва в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него облеклата си и маслинови клончета. На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клончета. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клончета портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клончета символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос.

В този ден, който е през интервала на постите, се позволява риба. Имен ден честват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения: Камелия, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Маргарита, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други

Безмесно пролетно меню, формирано от салати, ястия с коприва, спанак, ориз, картофи или гъби, от пълнени постни чушки или домати са превъзходен избор за трапезата на Цветница. След Благовещение Цветница е вторият огромен празник в дните на Великия пост, в който е позволено яденето на риба.

Ето по какъв начин да извършите вашата моминска кукла за празника:

Продукти: 250 г брашно, 125 мл топла вода, 1 ч. л. суха квас, 1 ч. л. захар, 1 ч. л. сол, 1 с. л. олио.

Приготвяне:• Маята се разтваря в топла вода. • Добавя се захарта и солта. • Брашното се пресява и се замесва тесто за рецептата „ Момински кукли за Лазаровден “. • Накрая се прибавя олиото и още веднъж се омесва тестото. • Оставя се на топло място да удвои размера си. • Втасалото тесто за рецептата се разделя на 7 елементи ( всяка = 55 г). • Всяка част се оформя на фитил, който се прегъва на две. • Краищата се омотават няколко пъти. • Така завършените момински кукли за Лазаровден се слагат в тава за печене. • Оставят се да втасат 20 минути. • Междувременно фурната се загрява на 200 С. • Моминските кукли за Лазаровден се напръскват с вода и пекат 10-12 минути.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР