Пловдив отново ще е домакин на испанските музиканти и певци

...
Пловдив отново ще е домакин на испанските музиканти и певци
Коментари Харесай

Испанските мариачи от „Ла Туна“ с безплатен концерт в Пловдив


Пловдив още веднъж ще е хазаин на испанските музиканти и артисти от натрупа „ Ла Туна “. На 10 юли от 20:00 ч. те ще завладеят с южни ритми сцената на Античен спектакъл в Пловдив. Концертът им е с вход свободен – подарък за всички пловдивчани и посетители на града.

„ Ла Туна “ гостуват за трети път в града на тепетата по покана на кмета Здравко Димитров. Още при първото си посещение през 2017-а те сграбчиха сърцата на публиката със завладяваща страст, звучаща от техните серенади. Тази година, особено за минувачите по Главната улица, те ще преминат в шествие под сантименталните звуци на техните китари.

Оркестър „ Ла Туна “ извършва репертоар напълно присъщ за мадридската школа. Трупата има петвековна традиция, зародила от университета " Алкала де Енарес " в Мадрид през 15 век. Традицията води началото си от студенти познати като сописти (от исп. Sopa, в превод супа) или студенти от непретенциозен генезис, които са употребявали музиката като метод да получават купичка чорба в ханове и таверни. Но с помощта на просветителската им активност се образуват и персони като Франсиско де Кеведа и Лопе де Вега.

В днешно време " Ла Туна " е част от университетския живот на Мадрид, както и от нематериалното културно завещание на Испания. Участват в редица влиятелни интернационалните прояви като церемонията на " Наградата Сервантес " за литература – най-високата премия за испанска литература, годишните възпоменания за Мигел де Сервантес и други Част са от визитната картичка на Испания по света на редица културни изложби и панаири. По време на интернационалните си пътувания получават голям брой награди и оценки като " Ключовете на Града " на Санта Марта и Кали в Колумбия, също по този начин и почетното звание " Гражданите на Честта " от кметството на Маракайбо във Венецуела и други

Когато в зората на късното средновековие менестрелите и трубадурите са вървели по пътищата на Европа, никой от тях не е можел да си показа, че шестстотин години по-късно някои от техните традиции ще се запазят и до през днешния ден. Заповядайте на 10 юли на Античен спектакъл, с цел да преоткрием дружно тези антични обичаи!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР