Пловдив отново е сред първенците по мръсен въздух в страната.

...
Пловдив отново е сред първенците по мръсен въздух в страната.
Коментари Харесай

Смог и мъгла над Пловдив: Дишай, ако можеш

Пловдив още веднъж е измежду първенците по замърсен въздух в страната. През последните дни от смога и мъглата в града едвам се диша, оплакаха се в редакцията на " Марица " хора, които живеят в ниско застроените квартали покрай центъра. Според тях въздухът през вчерашния ден по-скоро се виждал, в сравнение с да се диша. По данни на Националната система за надзор на качеството на атмосферния въздух, на 8 януари под тепетата още веднъж са регистрирани повишени стойности на фини прахови частици (ФПЧ). Данните от контролно-измервателните станции „ Каменица “ и ЖР " Тракия ", демонстрират превишение надлежно 2.37 и 3.39 пъти. В съпоставяне с другите регионални градове, с по-високи стойности на фини прахови частици са единствено столичните квартали " Надежда " и " Павлово ", с превишение надлежно 3.74 и 3.88 пъти. Според пловдивчани обаче палмата на шампионата за най-мръсен въздух щеше да е несъмнено за нас, в случай че работеше остарялата измервателна станция до Чифте баня.

Според специалисти от Изпълнителната организация по околна среда най-съществено въздействие върху качеството на атмосферния въздух във връзка с фините прахови частици се следи през зимните месеци. Това се дължи на потреблението на твърди горива за отопление в битовия бранш, следвано от превоза, положението на пътната настилка и прилежащата инфраструктура, строителните действия и не на последно място - промишления бранш.

Климатичните условия оказват също доста въздействие върху качеството на въздуха. За региона на Пловдив са присъщи неподходящи фактори, като топографски особености - долина и климатични условия - ветрове под 1,5 м/с в границите на 280-290 дни и инверсия, което попречва разсейването на локално издадените замърсители. Метеорологичните параметри, които дефинират дисперсията на замърсяването в атмосферата, са: скорост напразно, стратификация на атмосферата, дъжд.

С понижението на температурите стартира и използването на самостоятелни системи за отопление в бита. Неблагоприятните климатични и топографски условия, присъщи за Пловдив, водят до утежняване разсейването на издадените замърсители и до вписване на по-високи концентрации на фини прахови частици под 10 микрона. Превишения се записват в часовия диапазон след 18 до 23 часа, когато всеобщо се употребяват печките на твърдо гориво. В утринните часове от 8 до 11 часа също се регистрират превишения, което се свързва и с натоварения авто трафик.

По данни на Регионалната ревизия по околната среда и водите в Пловдив, преди година по същото време също сме дишали замърсен въздух. През по-голямата част от предишния януари превишенията на средноденонощната норма на фини прахови частици са били сред 1 и 3 пъти. На 13 януари дори бе разгласен смог, а записаното превишение на средноденонощната пределна норма на фини прахови частици е била близо два пъти над нормата.

През декември 2017 година вестник " Марица " и ЕВН България организираха кръгла маса за качеството на въздуха в Пловдив. В нея взеха присъединяване специалисти, жители, политици и представители на бизнеса. Всички заинтересувани показаха хрумвания по какъв начин всички дружно да решим казуса с мръсния въздух на Пловдив. Въпросът е по кое време ще се осъществят.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР