Пловдив. От 1975 година землището на село Ахматово, в Садовска

...
Пловдив. От 1975 година землището на село Ахматово, в Садовска
Коментари Харесай

Йордан Йорданов, кмет на село Ахматово: От 1975 година землището на селото е обект с национално значение заради открити находки от праисторическо животно отпреди 8 млн. години

Пловдив. От 1975 година землището на село Ахматово, в Садовска община е оповестено за обект с национално значение с разпореждане на Министерския съвет. Това сподели за Радио „ Фокус ” - Пловдив кметът на селото Йордан Йорданов. Причината за това е, че в пясъчна кариера край селото е открита находка на праисторическо животно - хипарион.
„ Късти от животното са открити в кариерата, която е при започване на селото ", посочи Недко Недялков, шеф на Палеонтологичния музей в Асеновград, където се съхранява находката. „ Хипарионите са далечни родственици на нашите модерни коне, само че са по-дребни и трипръсти ”, сподели Недялков. Те са били по-дребни – към 1.5 м високи и сред 100 и 60 кг тежки, и са обитавали тези земи преди 7 - 8 милиона години. Хипарионите пораждат в Северна Америка и се популяризират през Азия, като доближават до Европа и Африка. По това време са доминирали и в България. „ В музея имаме доста добре непокътнати мостри от хипариони. Те са обитавали открити пространства доста преди да се появи актуалния човек, като са изчезнали преди 2 милиона години ”, сподели още Недялков. Предполага се, че хипарионът е тичал по-бавно и по-тромаво от актуалните коне, с към 45 км в час.
В землището на село Ахматово са открити и остатъци от динотериуми. Това са слоноподобни животни, които са имали дивни на долните челюсти. Много добре непокътнат скелет на динотериум са открити в региона на село Езерово. Той е непокътнат в Палеонтологичния музей в Асеновград.
" Село Ахматово е доста остаряло. Първите документи са от турски архиви от към 1515 година Селището е съществувало и преди този момент, преди идването на турските завоеватели, само че хората са се разбягали и след известно време отново почнали да се връщат ", сподели още кметът Йордан Йорданов.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР