Пловдив има сериозна нужда от добра пътна инфраструктура. Това жителите

...
Пловдив има сериозна нужда от добра пътна инфраструктура. Това жителите
Коментари Харесай

Кръстовището до Водната палата като бомба със закъснител

Пловдив има сериозна потребност от добра пътна инфраструктура. Това жителите на града под тепетата си го знаят, само че от НКЖИ им го подсетиха преди седмица, откакто оповестиха, че не се отхвърлят от концепцията си да издигнат жп линията по бул. „ Копривщица " на естакада. Да, прелезите по булеварда тормозят водачите. Ала в града има и друга невралгични точки - най-малко що се отнася до все по-засилващия се трафик. Една от тези местоположения е при Водната палата, само че тук разковничето на казуса е другаде.

Защо зоната към моста на панаира основава толкоз главоболия на водачите? И по какъв начин толкоз сменящи се през годините екипи на общинската администрация по този начин и не откриха решение на казуса?

Ниско издигнатият мост над реката не разрешава положителни транспортни връзки, безапелационни са експертите. Милиони са закопани неефикасно в река Марица, предизвести преди време хидроинженерът Желю Желев. „ Мостът, като транспортно оборудване, има два дефекта. Дълги години никой не ги забелязваше, тъй като в града имаше по-малък брой коли. Мостът е с две платна и по този начин е по-тесен от булеварда. Само че по този начин - ниско издигнат, той не разрешава построяването на съответни връзки към бул. „ Марица “. Ето за какво южно от моста се оформи една от най-инфарктните точки за колите “, изясни казуса Желев.



Именно този недостатък на моста е повода години наред да се търсят разновидности за облекчение на трафика към Водната палата - с подлези, надлези, кръгово кръстовище. До момента инженери и общинари нямат работещо решение за местоположението.

Пробив в композиция с кръгово кръстовище - това е най-хубавото решение за Водната палата. То ще усили пропускателната дарба на бул. " Цар Борис III Обединител " до Водната палата, предлага специалист, занимаващ се с транспортно-комуникационни изследвания. И изяснява, че в Пловдив циркулират над 800 хиляди автомобила на ден. Без да броим тежкотоварния трафик. Експерти предизвестяват, че публично цитираните разбори на трафика в региона на Водната палата не са напълно правилни. Реално на час от тук минават по 6500-8000 транспортни средства, а официално се оповестява, че са едвам 1800-2200 коли. Изчакването на светофар е приблизително по 3-5 минути в трафика, споделя транспортен познавач, а в анализите написа, че става дума за 0.4-1.2 минути. Ето за какво тунелът до Водната палата беше едно от вероятните решения за облекчаването на трафика тук. Но не и най-хубавото!

„ Най-доброто решение за превъзмогване на едно водно оборудване е повдигането на моста. Така се прави в целия свят! Само че един нов мост над реката ще коства доста по-скъпо. Затова и всички решения за разтоварването на трафика се търсиха в посока на кръгови кръстовища, тунели, надлези към Водната палата. Необходимо е трафикът да има интелигентно ръководство със модерни транспортни артикули и да се урегулира директно трасе, изясни експерт по транспортните решения. И добави, че всички създадени досега планове за финансиране от Европа също бяха за пробив.



За през днешния ден Общината насрочи общественото разискване на пренасочването на парите от пробива до Водната палата. Финансирането по Фонда за стабилно градско развиване, което е на стойност 9,5 милиона лв., се разпределя за два знакови плана на града на тепетата - завършването на Зоологическата градина и реконструкцията на Дондуковата градина. Местната администрация още веднъж отстъпи под уличния напън на шепа протестиращи, които се опълчиха против следващия опит да се прокара нова пътна артерия до река Марица. За следващ път Пловдив взема решение бъдещето на един доста значим за града план, който е от основно значение без ясна градоустройствена визия и без експертен спор. А под „ диктовката “ на така наречен „ будни жители “. Жалкото е, че в редиците на въпросните „ протестъри “ не виждаме имената на инженери, пътни експерти, строители или анализатори, работещи по въпросите на трафика.

Така - най-малко към този момент, въпросът с транспортните несгоди към Водната палата остава на назад във времето. Проектът, който най-малко отчасти би разрешил казуса, отива във фризера, а пловдивчани занапред ще би трябвало да се оправят с напрежението от възходящия трафик в зоната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР