Пловдив има гросмайстор за първи път от 10 години насам.

...
Пловдив има гросмайстор за първи път от 10 години насам.
Коментари Харесай

Изгря нов гросмайстор в Пловдив! Виктория Радева с най-висше...

Пловдив има гросмайстор за първи път от 10 години насам. Виктория Радева /СКШ Марица/ напълно справедливо прибави най-висшето звание за дами в кариерата си-WGM. Това заяви за " Марица " бащата на шахматистката Славей Радев.



Виктория се показа чудесно на интернационалния женски шахматен шампионат „ Цвете на Средиземноморието “, който се организира от 7 до 13 март в Риека Хърватска, като завоюва второ място с 7 т. и покри трета гросмайсторска норма за дами. Въпрос на дни е Вики да бъде утвърдена от ФИДЕ за гросмайсторка. Така тя става осмата българка със най-висшето звание за жени-гросмайстор.



Победител в 21-вото издание на шампионата е Лаура Унук от Словения 7,5 т., а трета е Олга Зимина от Италия с 5,5 т. В „ Цвете на Средиземноморието “ обичайно вземат участие 10 шахматистки - 4 гросмайсторки, интернационалните майсторки и една ФИДЕ занаятчия от Италия, Хърватска, Словения, Сърбия и България.



Това съревнование е един от дребното женски шампионати в света. Той постоянно се организира към интернационалния ден на дамата 8 март.



За огромния триумф на Вики съществени заслуги има и треньорът й IM Йордан Иванов, с който тя работи към този момент 4 години и който й вдъхва нужната убеденост и я зарежда с нови хрумвания. Студентката от ПУ стартира да играе шахмат още на три години и половина, като неин първи треньор е татко й Славей Радев, който и до момента има най-големи заслуги за нейното израстване.



Още ненавършила 20, Радева може да се похвали с 2 шампионски трофеи за дами, 11 трофеи при девойките. Тя е международна вицешампионка до 10 година, международна ученическа шампионка до 17 година, европейска шампионка по рапид до 16 година, международна шампионка до 13 година по рапид, участничка в националния тим на България, заел девето място предходната година на Шахматната онлайн олимпиада /най-големият триумф на народен тим на България за предходната година/.



Турнирът в Риека бе открит и закрит публично пред постройката на локалната община. На откриването участваха кметът на града Войко Обернел и зам.-кметът Марина Медарич, които пред многочислена аудитория направиха алегорични първи ходове на огромна шахматна дъска. Играта продължиха чаровните участнички и публиката. Организаторът на шампионата Иван Мандекич предложи отлични условия на шахматистките. Момичетата получиха дарове и цветя по случай 8 март.

Местните медии също отразиха необятно надпреварата, като след всеки кръг проучиха играта и обстановките. В един от броевете си след седмия кръг най-големият вестник в Риека „ Нови лист “ написа за Вики Радева: „ Младата българска интернационална майсторка за дами Радева продължава със страхотното си показване и демонстрира забележителни познания и луксозен гений. С белите фигури тя надигра изрично тактически Ана Берке, „ диша във врата “ на фаворитката Лаура Унук, само че най-много се е устремила към гросмайсторката норма, която изцяло заслужава “.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР