Пловдив и Асеновград бяха разтърсени от земетресение с магнитут 4,8

...
Пловдив и Асеновград бяха разтърсени от земетресение с магнитут 4,8
Коментари Харесай

4,8 по Рихтер разтърси Пловдив и Асеновград, усети се и в София


Пловдив и Асеновград бяха разтърсени от земетресение с магнитут 4,8 по скалата на Рихтер през миналата нощ. Епицентърът на труса е на 2 км североизточно от Асеновград и на 17 км югоизточно от Пловдив. Ядрото е на дълбочина 10 км.

Граждани от Асеновград и покрайнините оповестяват, че са усетили мощно и дълготрайно разлюляване, а други, че е усетено мощно, само че малко. Повечето оповестяват, че мощният трус ги е събудил. Няма суматоха, няма и материални вреди, предава БГНЕС. Трусът бе усетен и по високите етажи в столицата. Според данните на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център трусът е раздрусал Северна Гърция, усетен е и в елементи от Македония.

От Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките оповестиха за десетки следващи турса с по-малка мощ. Материални вреди от земетресенията няма, за благополучие няма и потърпевши хора или такива, на които им е прилошало. „ Има два малко по-силни афтършока, само че те са със доста по-ниски магнитуди. Това земетресение по принцип се води за умерено мощно, умерено земетресение. Няма мотив за терзание у хората и е изцяло обикновено за региона на Пловдив да стават трусове с сходен магнитуд”, разяснява пред БНР дежурният през нощта сеизмолог Валентина Протопопова.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР