Пловдив. Една от най-славните и героични епопеи в нашата 13-вековна

...
Пловдив. Една от най-славните и героични епопеи в нашата 13-вековна
Коментари Харесай

Доц. д-р Петър Ненков, военен историк: Една от най-славните епопеи в нашата история – Дойранската, завършва с паметна победа на Българската армия

Пловдив. Една от най-славните и героични епопеи в нашата 13-вековна история – Дойранската, приключва с паметна победа на Българската войска. Това сподели в предаването „ Със славната 2-ра Тракийска дивизия – За достойнството на България ” на Радио „ Фокус ” Пловдив доцент доктор Петър Ненков, боен историк. По думите му Дойранската епопея донася популярност както на воините от 2-ра Тракийска дивизия, отпред с ген.-майор Димитър Гешов, по този начин и на воините на 9-та Плевенска желязна дивизия, отпред с ген.- майор Владимир Вазов. „ Слава, която не е била употребена, тъй като след тази борба настава пробивът при Добро поле, който съглашенските войски съумяват да извършат ”, сподели Ненков. Заради последствията от този пробив Главното българско командване разпорежда на 9-та Плевенска дивизия да отстъпи.
„ Това е най-кръвопролитното стълкновение в цялата Първа международна война, с най-голяма компактност на убитите на километър фронт. В никоя война англичаните не са давали едновременно толкоз доста жертви, както при Дойран. В цялата тази сеч обаче 9-та Плевенска дава едвам 494 убити и 1208 ранени ”, добави Ненков. По думите му военачалник Вазов е можел да стигне до Солун, само че не му е било позволено. На 20 септември 2018 година разузнаването рапортува на военачалник Вазов, че пред него няма противников елементи. Той пита София да настъпи ли към незащитения към този момент от никого Солун, само че не му позволяват. „ Благодарение на Дойранската победа, обаче, в подготвяното там съглашение за помирение, изгубилата войната България е избавена от окупация ”, сподели още Петър Ненков.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР