Пловдив е заплашен от наводнения и екологична катастрофа, ако коритото

...
Пловдив е заплашен от наводнения и екологична катастрофа, ако коритото
Коментари Харесай

Опасност от наводнения в Пловдив заради непочистеното корито на река Марица

Пловдив е застрашен от наводнения и екологична злополука, в случай че коритото на река Марица не бъде почистено незабавно. Това предизвестяват от община Пловдив в писмо до премиера Стефан Янев. От общината желаят от държавното управление да отпусне средства за разчистване на реката.

Последното огромно разчистване на растителността в коритото на река Марица е направено през 2011 година, напомнят от община Пловдив. Храсти и дървета вечe са образували цели острови във водата в границите на града.

" С всяка измината година растителността в реката се усилва, ние се слагаме пред една извънредно тежка обстановка ", съобщи Анести Тимчев, заместник-кмет на Пловдив.

Всеки ден служащи почистват крайбрежията на реката, само че няма по какъв начин да се оправят с главния проблем.

" Тези джунгли към този момент няма по какъв начин да ги обработим. Трябва да е профилирана техника, тъй като ние в " Градини и паркове ", нашата техника е за поддръжка на зелените площи ", добави Веселин Козарев, шеф на Оперативна стратегия " Градини и паркове " в Пловдив.

Според общината, с изключение на унищожаване на растителността, би трябвало да се поправят наносните отлагания и да се укрепят защитните стени към Марица.

" По предварителни оценки това ще коства към 16 и половина милиона лв. с Данък добавена стойност. Колкото повече ние задържаме този развой, цената ще се усилва ", добави Анести Тимчев.

Още през 2020 година от общината са уведомили за казуса министерствата на околната среда и водите и на вътрешните работи, само че досега няма отпуснато финансиране. А заплахата от наводнения е огромна и крие опасности: Питейната вода може да бъде нечиста, а сметището на Пловдив край село Цалапица - залято.

" Ако не успеем да задържим река Марица, цялото бунище в Цалапица ще отиде в Одрин. Всичко това е освен национална, а транснационална екологична злополука ", сподели още Анести Тимчев.

От общината напомнят още, че Марица е включена в проект, признат от Министерския съвет, за ръководство риска от наводнения, а Пловдив е измежду най-заплашените градове.

Репортер: Галена Паскова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР