Пловдив е заплашен от наводнения и екологична катастрофа, ако коритото

Пловдив е заплашен от наводнения и екологична катастрофа, ако коритото ...

Опасност от наводнения в Пловдив заради непочистеното корито на река Марица


Пловдив е заплашен от наводнения и екологична катастрофа, ако коритото на река Марица не бъде почистено спешно. Това предупреждават от община Пловдив в писмо до премиера Стефан Янев. От общината искат от правителството да отпусне средства за почистване на реката.

Последното голямо почистване на растителността в коритото на река Марица е направено през 2011 година, припомнят от община Пловдив. Храсти и дървета вечe са образували цели острови във водата в рамките на града.

"С всяка измината година растителността в реката се увеличава, ние се поставяме пред една изключително тежка ситуация", заяви Анести Тимчев, заместник-кмет на Пловдив.

Всеки ден работници почистват бреговете на реката, но няма как да се справят с основния проблем.

"Тези джунгли вече няма как да ги обработим. Трябва да е специализирана техника, защото ние в "Градини и паркове", нашата техника е за поддръжка на зелените площи", допълни Веселин Козарев, директор на Оперативна програма "Градини и паркове" в Пловдив.

Според общината, освен премахване на растителността, трябва да се коригират наносните отлагания и да се укрепят защитните стени около Марица.

"По предварителни оценки това ще струва около 16 и половина милиона лева с ДДС. Колкото повече ние задържаме този процес, стойността ще се увеличава", добави Анести Тимчев.

Още през 2020 година от общината са информирали за проблема министерствата на околната среда и водите и на вътрешните работи, но до момента няма отпуснато финансиране. А опасността от наводнения е голяма и крие рискове: Питейната вода може да бъде замърсена, а сметището на Пловдив край село Цалапица - залято.

"Ако не успеем да задържим река Марица, цялото сметище в Цалапица ще отиде в Одрин. Всичко това е не само национална, а транснационална екологична катастрофа", каза още Анести Тимчев.

От общината припомнят още, че Марица е включена в план, приет от Министерския съвет, за управление риска от наводнения, а Пловдив е сред най-заплашените градове.

Репортер: Галена Паскова

Източник: bnt.bg