Пловдив е все още център и арена на множество събития.

...
Пловдив е все още център и арена на множество събития.
Коментари Харесай

Мирослава Кацарова по Дарик: Нестандартните пространства за култура са освобождение на мисленето на творците

Пловдив е към момента център и сцена на голям брой събития. Повечето хора, които идват в Пловдив, туристи, чужденци, софиянци, хора от морето, които бягат от морето по необясними за мен аргументи идват до Пловдив. И самите плодивчани, несъмнено, се радват на един доста богат календар, лятото.

„ Има едно място в Пловдив, което го няма в София. Това е Античният спектакъл. Това е доста привлекателно място. То е по принцип сътворено за подобен вид събития, само че полека-лека след Пловдив, европейска столица на културата, което колкото и спорно събитие да беше, въпреки всичко се отвориха нови светове и нови благоприятни условия за нашия град. И аз читам, че това е една естествена децентрализация на културата също, тъй като не може всичко да се случва в София, би трябвало и в Пловдив и в другите огромни градове. Още повече, че доста хора към този момент, както чух и събеседничката преди мен, се целят в нови, ексцентрични пространства, напълно отвън градовете, където да осъществят събития, фестивали, концерти, модерно изкуство и всичките му прояви. Той, че това е доста хубаво избавление на мисленето на създателите и на уредниците на фестивали, тъй като те изнасят, и в действителност ние изнасим, опитваме се да изнесем културата в други дребни пространства, където тя се намира в различен подтекст.

Пловдив джаз самър, но, в действителност е, по този начин се каже, бранд на Пловдив джаз фест. От предходната година направихме първото издание, тази година е второто издание, а Пловдив джаз фест тази година ще бъде за 9-та поредна година. Тази година в фокуса на фестивала е обичайна фолклорна музика в отношение с джаза и джазовите изразни средства като импровизация, тъй като би трябвало да се каже, че в последно време към този момент не се приказва тъкмо за джаз, а се приказва по-скоро за импровизационна музика.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР