Пловдив е първият български град, избран да бъде Европейска столица

...
Пловдив е първият български град, избран да бъде Европейска столица
Коментари Харесай

Plovdiv24.bg представя пълната програма за старта на Европейска столица на културата: 13 януари

Пловдив е първият български град, определен да бъде Европейска столица на културата, програмата включва над 300 плана с към 500 събития. Градът се готви за грандиозното разкриване, обхващащо 11 - 12 и 13 януари. Plovdiv24.bg показва цялостната стратегия по дни, с цел да може всеки да направи своя проект за празника. 

Част III - 13 януари, неделя. ден, отдаден на децата.

Денят е отдаден особено на пловдивските малчугани и ще премине под мотото " ЗАЕДНО с децата ". 

От 11,15 до 13 часа НБ " Иван Вазов " се включва с галерия " Кирилица ", детска стратегия и къса викторина, отдадена на европейските столици на културата. Ще има и награди за всички малчугани.

От 11 до 17 часа в Регионалния исторически музей - музеен център за модерна история ул. " Ангел Букорещлиев " 14 , предпремиера ще направи пътуващата галерия на " Музейко " - " ЕВРИКА ". Тя ще остане в града под тепетата през цялата година и ще даде опция на всички любознателни малчугани и техните родители да се допрян до едни от най-популярните открития от 19 и 20 век. Експозицията ще показа процеси на научни открития и някои от водещите научно-технически достижения. 

От 10 до 18 часа Природонаучният музей чака децата, с цел да ги придвижи в един занимателен и вълшебен свят с " Живата планета ". Така да вземем за пример в купола на Планетариума ще се извиси триметров балон, представляващ земята, а по забавен и ексцентричен метод ще бъдат пресъздадени разнообразието и хубостта на планетата и нейните жители. При хубаво време събитията ще се проведат в Дондуковата градина.

Като цяло фондация " Пловдив 2019 " дефинира месец януари като месец, отдаден на 90 години от рождението на Йордан Радичков.

Затова на 13 януари от 16 часа в Градската художествена изложба - експозиция " Мексиканско изкуство " (на ул. " Артин Гидиков " 11) ще е откриването на единствената по рода си галерия, отдадена на създателя - " Неосветените блага ". Тя показва няколкомесечните пътувания на писателя из сибирската простор при започване на 60-те години на предишния век. Паралелно на 12 и 13 януари от 14 часа в Дом на киното - клуб " Фарго " ще има прожекции с вход свободен на документалния филм  " Черкезки летописи ". 

Общински институт " Старинен Пловдив " още веднъж участва в програмата с камерен концерт на млади инструменталисти - от 11 часа в Балабановата къща .

От 11 до 16 часа Етнографският музей отваря детска работилница към изложбата " Песента на дървото ". Под вещото управление на майстори малчуганите ще схванат по какъв начин сами могат да си създадат музикален инструмент.

Филмовата стратегия за най-малките в Лъки - Дом на киното е с прожекциите от 11, 13 и 15 часа като те са с вход свободен за малчуганите. 

Музикалната стратегия в квартал " Капана " стартира в 12 часа с изяви на гениите от Пловдивския културен институт. От 13 часа на " Ядрото " излизат " Трио Сопрано ", а от 16 часа - Теодосий Спасов фолк квинтет. 

Държавна опера - Пловдив също се включва в програмата за откриването с българската премиера на танго операта " Мария от Буенос Айрес ", която е със специфичното присъединяване на Люси Дяковска.

И още - Градската художествена изложба се обръща към децата с няколко прояви. В залите за краткотрайни експозиции на Главната на 11,12 и 13 януари от 10 до 17,30 часа те ще могат да рисуват, въодушевени от творбите на Кольо Карамфилов. Сред картините на създателя на първия етаж ще бъдат ситуирани стативи, картони и бои, с цел да може всяко дете, посетило с родители си изложбената зала, да изрази своята страст, рисувайки свободно, изясняват уредниците. Под упътването на художници децата на Пловдив ще могат да рисуват и в Постоянна експозиция живопис Енчо Пиронков.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР