Пловдив. Александър Секулов е тазгодишният носител на наградата Орфеев венец“

...
Пловдив. Александър Секулов е тазгодишният носител на наградата Орфеев венец“
Коментари Харесай

Пловдив: Александър Секулов е тазгодишният носител на наградата „Орфеев венец“ за високи постижения в съвременната поезия

Пловдив. Александър Секулов е тазгодишният притежател на премията „ Орфеев венец “ за високи достижения в актуалната лирика. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Пловдив от Общината. Наградата, дружно с парична награда в размер на 5000 лв., му бе връчена от ръководителят на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова и от спонсор на литературния фестивал „ Пловдив чете “. Художникът Иво Рафаилов бе почетен с премията „ Златна четка “ за най-хубаво художествено оформление на книга. Наградата си, дружно с награда от 2000 лв., той получи от заместник-кмета по просвета и туризъм инж. Александър Държиков. Писателят Йордан Велчев получи изключителна премия от 1000 лв., обезпечена от филантроп, поискал анонимност. Наградата му беше връчена от Божана Апостолова – основател и съучредител на самодейността „ Пловдив чете ”.
Официалното разкриване на 16-то издание на фестивала „ Пловдив чете “ се състоя нощес на Античния спектакъл в Пловдив. Сред гостите бяха Евелина Апостолова – заместник-областен шеф на област Пловдив, кметът на регион „ Южен “ – Борислав Инчев, шефът на Народна библиотека „ Иван Вазов “ Димитър Минев, както и доста пловдивски създатели, писатели, поети и другари на книгата. Празникът стартира с осъществявания на фолклорен отбор „ Иглика ” с началник Венцислава Еленска. След формалната част, на сцената излезе група „ Фондацията ” в състав Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Венко Поромански и Славчо Николов.
„ Пловдив чете “ се организира обичайно с финансовата поддръжка на Община Пловдив, която тази година е в размер на 38 270 лв.. Събитието е част от Културния календар на града за 2018 година, както и в предходните години.
При връчването на премията „ Златна четка “, заместник-кметът инж. Александър Държиков се обърна към публиката и уредниците с думите: „ Убеден съм, че хората от всички възрасти ще не престават да четат, да се срещат с писатели и поети, да вземат участие в четения. И съм сигурен, че Фестивалът, една от емблемите на пловдивската просвета ще го има и отсега нататък, още дълги години, тъй като този обичаен, типично пловдивски фестивал на книгата се развива с всяко последващо издание, обогатява се, печели нови другари, съидейници и фенове. „ Пловдив чете “ е и вяра, че българската книга е жива. Тази нужда е безконечна, а любовта към словото и книгите е нашата отговорност- заветът, който всеки един от нас би трябвало да съобщи на поколенията след нас! “. Заместник-кметът благодари на уредниците за неуморните старания и всекидневен труд, които поставят с цел да се случи форума. „ Този труд постоянно е незабележим за близките. Щастлив съм, също по този начин, че всичко това се случва в Пловдив – градът, определен за Европейска столица на културата – 2019 “, сподели още заместник-кметът, като пожела триумф на 16-то издание на „ Пловдив чете “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР