Пловдив. 9 занаятчии от Пловдив получиха майсторски звания в деня

...
Пловдив. 9 занаятчии от Пловдив получиха майсторски звания в деня
Коментари Харесай

Пловдив: 9 занаятчии от града получиха майсторски звания в деня на св. Спиридон

Пловдив. 9 занаятчии от Пловдив получиха майсторски звания в деня на св. Спиридон, прочут в страната като „ Денят на майсторите “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Пловдив . Петима от занаятчиите са ножари – Ивелин Вощански, Калин Метов, Веселин Йорданов, Галин Гочев и Кирил Митрашков. Свидетелства за художествено плетиво получиха и две майсторки – Жанна Стефанова и Добринка Гърдева. Две бяха и майсторките на художествени тъкани – Светлана Петрова и Мария Минкова – Джурова. Свидетелствата им бяха връчени от заместник-кмета по просвета и туризъм инж. Александър Държиков. Тази година и един чирак – кожарят Костадин Георгиев, потвърдил че е напреднал в образованието си, беше създаден в калфа. Произведенията на всички майстори са изложени в Етнографския музей в Пловдив, с цел да е видно, че претендентите са заслужили майсторското си звание.
Свети Спиридон се уважава като покровител на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и други В Пловдив по традиция Общото занаятчийско съдружие чества деня на св. Спиридон. Част от Еснафския празник в предишното бил и обичайния ритуал, битуващ в средите на занаятчиите – въвеждането в майсторско звание, като празникът на еснафите се съпътствал от общоградски национални радостния.
Точно по този начин мина и обичайния Еснафски празник „ Св. Спиридон “, проведен от Регионален етнографски музей – Пловдив, Регионална занаятчийска камара – Пловдив и Задругата на майсторите на национални художествени занаяти – Пловдив.
Цялото шествие от празнично облечени занаятчии и жители потегли сутринта към църквата „ Св. Петка “, където бе отслужена тържествена литургия. След като се почерпиха с осветеното Еснафско пендихаро (петохлебие) и коливо (варено жито) за здравето на всички живи и умряли майстори, под съпровода на гайда и барабан шествието мина през калдаръмените улички на Стария град и се върна в Етнографския музей.
Там устабашията – най-старият и уважаван занаятчия – Кирил Коликов държа напътствена тирада пред претендентите за майстори, връчи им майсторските свидетелства и ги препаса през рамо с червен пояс. В предишното еснафът им подарявал непретенциозен набор от принадлежности, а устабашията ги плесвал по врата и изричал: „ Стани като мен! “. На челото на всеки претендент, занаятчия Коликов нарисува с черно багрило кръст.
Според традицията в чест на светеца настойник, еснафът е закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и се провела обща софра. На днешния ден празничния зиафет (угощение) бе даден от занаятчия Кирил Коликов, най-старият и уважаван занаятчия, който тази година празнува и персонален празник – 70-тата си годишнина. Тя бе ознаменувана с огромна галерия и празник преди месеци в Етнографския музей. Освен с обща фотография за спомен, майстори, калфи и чираци седнаха на обща софра, с цел да се веселят както прилича.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР