Пловдив. 75-та годишнина от спасяването на българските евреи бе отбелязана

...
Пловдив. 75-та годишнина от спасяването на българските евреи бе отбелязана
Коментари Харесай

Пловдив: 75-та годишнина от спасяването на българските евреи бе отбелязана с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на благодарността

Пловдив. 75-та годишнина от спасяването на българските евреи бе маркирана в града, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пловдив . Пред Паметника на благодарността бяха поднесени венци и цветя. Много от присъстващите бяха директни потомци на хората, участници и очевидци на събитията от 1943 година, когато пловдивчани, отпред с митрополит Кирил, избавят от хитлеристките лагери на гибелта над 6 000 свои съграждани - евреи. Сред присъстващите бе и 99-годишната Ивет Анави, която и до през днешния ден помни и споделя за събитията от 1943 година. Освен десетките жители, своята респект сервираха заместник-министърът на културата Амелия Гешева, ръководителят на Общинския съвет-Пловдив Савина Петкова, регионалният шеф Здравко Димитров, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай и други.
Малко преди церемонията кметът на Пловдив инж. Иван Тотев посрещна в заседателната зала на Общината делегация, водена от посланика на Израел Н. Пр. Ирит Лилиан. Сред гостите бяха ръководителят на Организацията на евреите в България „ Шалом ” доктор Александър Оскар, представители на Световния еврейски конгрес и други организации от България, Израел и Съединени американски щати.
„ Трябва да подсещаме на нашите деца, че мирът не е даденост. Възпоменанията през днешния ден ни вършат виновни да описваме за тези събитият и по какъв начин това е повлияло на милиони хора. В Пловдив живеят доста етноси в мир и приемливост и в предишното, и в този момент “, сподели кметът Иван Тотев.
Н.Пр. Ирит Лилиан уточни, че взаимоотношенията сред България и Израел са повече от другарски. „ На днешния ден ние отдаваме респект от името на избавените, благодарим на спасителите и възпоменаваме жертвите. Българите ще бъдат запомнени като народ, който не съобщи човешката си същина, по тази причина че дадоха лъч вяра на своите съграждани – българските евреи. Ето за какво страната Израел ще им бъде постоянно признателна “, съобщи дипломат Лилиан.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР