„ Плоскостта на човечността е може и единствената вярна и

...
„ Плоскостта на човечността е може и единствената вярна и
Коментари Харесай

Адвокат Мария Шаркова: Има едно оглушително мълчание по темата с трансплантациите

„ Плоскостта на човечността е може и единствената вярна и работеща повърхност, която може да докара до това да се трансформират нещата в България, която е на последно място по донорски обстановки в Европейски Съюз и по трансплантации ", разяснява пред БНР филмовият режисьор Стефан Командарев, разкритията на служебния минисър на опазването на здравето за противозаконни трансплантации в болница " Лозенец ". Режисьорът снима документален филм за транплантациите и донорството от година насам.

Междувремнно стана ясно, откакто от БНР насочи публично питане до Агенцията по вписванията, че е спряно вписването на новото управление на болница " Лозенец.

В формален отговор от страна на Агенция по вписванията се споделя:

По партидата на Многопрофилна болница за интензивно лекуване Лозенец, с ЕИК 205967328 е постъпило определение на Софийски градски съд от 07.06.2021, с което се стопира регистърното произвеждане за регистриране на промени по партидата на МБАЛ Лозенец. Това определение на Софийски градски съд е очевидно в партидата на МБАЛ Лозенец в Търговския указател, защото той е обществен по своята същина. Следвайки горното означаваме, че длъжностни лица по регистрация не са се произнасяли по отношение на вписване/отказ от регистриране на каквито и да било условия по партидата на МБАЛ Лозенец, защото Софийски градски съд е спрял тази опция. Определението на Софийски градски съд е формирано по молба на някогашния към този момент шеф на болница „ Лозенец " проф. Любомир Спасов, излиза наяве още от отговора на Агенцията по вписването.

Стефан Командарев Снимка: БГНЕС
Стефан Командарев Снимка: БГНЕС

„ Към момента за трансплантация чакат 1041 български жители и тъжната вероятност за тях е, че една голяма част са обречени да не дочакат животоспасяващата интервенция. А нежното доверие в тази активност, градено от почтени лекари, медици и пациентски организации се унищожава със сходна информация, която излиза в общественото пространство ", уточни още в „ Хоризонт до обед " Командарев.

„ Ако сходно нещо в действителност се е случило, то трябваше да се сервира по безапелационен метод от страната, от който да се види, че тя е безкомпромисна към сходни неща за обаче и да се резервира доверието към трансплантациите и донорството ", съобщи режисьорът.

И пациентските организации реагираха в позиция, публикувана до БНР, в която се показва, че безучастие на страната е разрешило пререждането на чакащите в листите, оповестено от здравния министър Стойчо Кацаров. В писмото си от " Заедно с теб " акцентират също, че нито Министерството на здравеопазването, нито службите са подхванали нужните дейности, макар че през годините е имало сигнали. От организацията дават и образец, с последния сигнал, постъпил при тях - за заведени каузи от български жители с онкологични болести, подведени за лекуване със стволови кафези в Израел, коeто по този начин и не са e състояло.

„ Всичко това би трябвало да е в полезрението на Изпълнителна организация Медицински контрол и на Министерство на здравеопазването ", съобщи пред БНР юристът по здравно право Мария Шаркова.

„ Те трябваше да бъдат дейната страна в сходна обстановка. Още повече, че става дума за двуцифрени случаи на тези скандални трансплантации, по тази причина е обикновено да се съмняваме по кое време се подхванати някакви дейности от тяхна страна.

Разбира се, че има някакво досъдебно произвеждане, нямам визия, тъй като има едно оглушително безмълвие по тематиката. Затова единственият метод, с цел да се възвърне доверието на хората е да се показва непоколебимо противоречие с сходни практики ", сподели още юрист Шаркова.

По думите й, по отношение на изнесени данни за пререждане на листата от чакащи от върховен административен чиновник за трансплантация на черен дроб, това не е допустимо да е станало без знанието на ИАМН.

" Има виновни съответни лица за това пререждане и би трябвало да научим техните имена, вместо да се популяризира името на реципиента, който е въпреки всичко тежко болно лице. Има специфична разпоредба, която дефинира реда за тези реципиенти. Това става по съответни, ясни и справедливи критерии, като категорично в тази разпоредба е посочено, че реципиентът се дефинира от ИАМН, която от своя страна уведомява болничното заведение, ангажирана с бъдещата трансплантация ", съобщи юрист още Шаркова.

Според юрист Шаркова страната би трябвало да носи отговорност за нарушаванията, изнесени от служебния министър на опазването на здравето за трансплантациите в болница " Лозенец ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР