Плоският данък трябва да бъде заменен от прогресивен, а таванът

...
Плоският данък трябва да бъде заменен от прогресивен, а таванът
Коментари Харесай

МВФ: махнете плоския данък, внимавайте с кредитирането, реформирайте пенсиите


Плоският налог би трябвало да бъде сменен от напредничав, а таванът на осигуровките да отпадне, предложи шефът на задачата на фонда у нас Жан Франсоа Дофен.

Банковата си система е е добре капитализирана и с висока облага, само че високият растеж в кредитирането на семействата се нуждае от деликатно наблюдаване. Това предложи ръководителят на задачата на МВФ у нас Жан-Франсоа Дофен. Фондът показа резултатите от следващата си задача у нас пред публицисти. Според Дофен, повишаващите се лихви не са довели до нужния резултат, защото не са охладили растежа на заемите, изключително на ипотечните заеми.

Българска народна банка непрестанно предизвестява банките за систематичен риск от високите темпове на кредитиране. Централната банка увеличи равнището на финансовите запаси и процентът на заделяне от всеки рисков заем. Последната мярка бе предизвестие, че в случай че темповете не се укротят, ще се наложи целесъобразните критерии на ЕЦБ за кредитиране, да станат наложителни за банките.

Втората значима рекомендация на фонда, съгласно Дофен е анулацията на плоския налог и въвеждане на още веднъж прогресивно подоходно облагане. Аргументите са, че той е изиграл ролята си, само че към този момент не подтиква стопанската система и не стопява неравенствата сред небогати и богати. Да се анулира таванът на осигуровките, с цел да може всеки да заделя за пенсия толкоз, колкото са действителните му приходи, упорстват от фонда. Не бива да има диференцирани ставки по Данък добавена стойност, безапелационен бе Дофен.

Този пакет от рекомендации фондът насочва към нас при всяка своя задача от последните 10 години. Както предходния финансов министър Владислав Горанов, по този начин и настоящия в оставка Асен Василев обаче са безапелационни, че не възнамеряват огромна данъчна промяна.

Според фонда, пенсионната ни система също се нуждае от дълбоки промени. Дофен означи един парадокс- пенсиите са доста ниски и бедността измежду пенсионерите е висока, а в това време това е системата, която образува сериозен недостиг, попълван всяка година от бюджета. Изходът съгласно МВФ е размерът на пенсиите да зависи от приноса към системата и да се отстрани оптималният застрахователен предел, тъй като той значи, че приходът, който го надвишава не е обложен.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР