Площад „Славейков” затваря за основен ремонт за една година от

...
Площад „Славейков” затваря за основен ремонт за една година от
Коментари Харесай

Ремонт на Славейков, местят книгите

Площад „ Славейков” затваря за главен ремонт за една година от 8 май.

Обликът на пространството ще бъде напълно изменен. Масите ще бъдат с нова съвременна визия, ще има повече пейки, а спреният от години шадраван най-накрая ще проработи.

"Запазваме и книжния пазар, който ще работи всеки ден в понижен размер, тъй че да имаме едно прелестно културно пространство, а не да гледаме кашоните по цялостен ден”, изясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

За близо година книжният пазар ще бъде изместен в градинката против хотел „ Рила”. Според търговците новото място е неуместно, тъй като няма поток от хора, както и тенти, които да пазят от слънце и вятър.

След година на актуализирания "Славейков " ще се върнат половината търговци.

През 90-те са сложени сергиите за книги, шадраван и скулптура на Петко и Пенчо Славейкови.

Междувременно Евростат разгласи, че българите харчат минимум за книги в целия Европейски съюз. Страната ни дели нежеланото последно място с Гърция.

В Световния ден на книгата данните сочат, че за книги и вестници европейските жители са похарчили над 90 милиона евро. Средно на човек се падат по към 200 евро за година. Най-много книги се купуват в Словакия, следвани от Германия и Полша. Преди нас са Чехия, Испания и Малта.

Европейците прекарват приблизително сред 2 и 13 минути дневно в четене, демонстрира още европейската статистика от 2016 година.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР