Пломбите и коронките от амалгама ще бъдат събирани разделно от

...
Пломбите и коронките от амалгама ще бъдат събирани разделно от
Коментари Харесай

Пломбите и коронките от амалгама ще бъдат събирани разделно

Пломбите и коронките от амалгама ще бъдат събирани разделно от останалия биологичен отпадък. За задачата зъболекарите и стоматологичните клиники би трябвало да се снабдят със специфични сепаратори. Това планува план за допълнение на Наредбата за условията към дейностите по събиране и отнасяне на отпадъците на територията на лечебните и здравните заведения, написа "Монитор ".

Това се постанова, с цел да не се замърсява околната среда от съдържащия се в тях живак, който е мощно отровен и се популяризира доста бързо в околната среда, излиза наяве от претекстовете към проектодокумента, подписани от здравния министър Кирил Ананиев.

Денталните доктори ще би трябвало да събират даже дребните частици, които са попаднали във водата, с която се изплаква устата на пациента след операция, се споделя още в текста. Въпросните сепаратори би трябвало да са конструирани по този начин, че да задържат 95% от замърснителя. Срокът, в който зъболекарите би трябвало да се снабдят тях е 1 януари 2019 година при положение, че планът, който е оповестен за публично разискване, бъде признат.

Предложеният план е направен по отношение на нуждата от основаване на условия за използване на наредбата на регламчент на Европейския Народното събрание и на Съвета на Европа.

Живакът е мощно токсично вещество. Поради способността му да се придвижва по въздуха на далечни дистанции и да се акумулира в екосистемите, той е световен проблем, пораждащ значими нездравословни въздействия върху човешкото здраве и околната среда. В Европейския съюз живакът се използва постоянно в денталната амалгама, която е забележителен източник на замърсяване, заради което потреблението на амалгамни сепаратори ще подсигурява, че отпадъците от живак се събират и изхвърлят в сходство с положително ръководство на отпадъците и при никакви условия не се изпускат в околната среда, се споделя още в претекстовете на министър Ананиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР