Плодовете и зеленчуците с най-много пестициди през 2024 г. Плодовете

...
Плодовете и зеленчуците с най-много пестициди през 2024 г. Плодовете
Коментари Харесай

EWG: Плодовете и зеленчуците с най-много пестициди през 2024 г. Какво да направим с тях преди да ги изядем!

Плодовете и зеленчуците с най-вече пестициди през 2024 година Плодовете и зеленчуците са основни съставни елементи на здравословното хранене. Но също толкоз значимо е те да са безвредни за консумация – т.е. да са чисти от замърсявания и пестициди.

От 2004 година насам всяка година Environmental Working Group, организация с нестопанска цел, която има за цел да направи околната среда по-здравословна, прави ранглиста на небиологичните артикули с най-вече пестициди, която назовава „ Мръсната дузина “. EWG проучва данни от Министерството на земеделието на Съединени американски щати и Администрацията по храните и медикаментите.

„ Тази година EWG откри, че 75 % от всички стандартни пресни артикули, от които са взети проби, са имали останки от евентуално нездравословни пестициди “, съгласно EWG.

„ Но за продуктите от „ Мръсната дузина “ големите 95 % от пробите съдържат пестициди “.

„ Някои пестициди са свързани в изследвания с проблеми като спонтанни аборти, вродени недостатъци и нарушавания в образованието или развиването на децата “, съгласно Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите.

 

Ягодите и спанакът още веднъж заемат първите две места в тазгодишния лист – надлежно № 1 и № 2.

Гроздето пък скочи от № 8 в листата през 2023 година чак до № 4 през 2024 година
Ето и „ Мръсната дузина “ за 2024 година

Това е цялостният лист на 12-те плодове и зеленчуци с най-високи количества пестициди през тази година:

Ягоди
Спанак
Кейл, зеле и синап
Грозде
Праскови
Круши
Нектарини
Ябълки
Люти чушки
Череши
Боровинки
Зелен боб

3 елементарни стъпки за разчистване на продуктите:

Според Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите преди и откакто почистите продуктите, измийте усърдно ръцете си и нужните материали за подготвяне, в това число дъските за рязане и приборите.

След като ръцете ви са чисти, Кариса Галоуей, регистриран диетолог и съветник по хранене, предлага да следвате тези стъпки:

Задръжте продуктите под студена вода в мивката.
С помощта на чиста хартиена забрадка отстранете всички замърсявания и песъчинки от продуктите. Някои хора употребяват и чиста четка, която е особено предопределена за разчистване на артикули, с цел да създадат тази стъпка.
Използвайте чиста хартиена забрадка, с цел да подсушите продукта, в случай че не планирате да го консумирате незабавно, с цел да запазите неговата зрялост. Зеленолистните зеленчуци могат да се сушат и благодарение на центрофуга за салата.

Не е належащо да употребявате сода за самун или оцет за разчистване на продуктите, макар че те станаха много известни, сподели Галоуей пред CNBC Make It през февруари.

Центърът за надзор на болесттите (CDC) настоятелно предлага да не употребявате сапун, детергент или търговски препарати за разчистване на плодове и зеленчуци.

„ Има и други разновидности и теории “, споделя Галоуей, „ само че в действителност най-хубавият вид е просто да измиете продуктите под студена вода. “

 

Източник – CNBC/Превод:SafeNews

Още вести четете в категорията Живот
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР