Плевен. Румен Петков и княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски бяха сред

...
Плевен. Румен Петков и княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски бяха сред
Коментари Харесай

Румен Петков и княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски бяха сред официалните гости на Конференция „Светата православна църквамясто и роля в Освобождението на България и мотивацията на Русия в Руско-турската война 1877-78 г.”

Плевен. Румен Петков и княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски бяха измежду формалните посетители на Конференция „ Светата православна черква – място и роля в Освобождението на България и мотивацията на Русия в Руско-турската война 1877-78 година ” Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия АБВ .

Конференция на тематика „ Светата православна черква – място и роля в Освобождението на България и мотивацията на Русия в Руско-турската война 1877-78 година ” се организира през днешния ден в Регионалния исторически музей в Плевен. Сред гостите и лекторите на събитието бяха ръководителят на Политическа партия АБВ Румен Петков и княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски.

Научните отчети са отдадени на военачалник Тотлебен –най-големият боен пълководец на 19-ти век, на заслугата на княз Алексей Лобанов-Ростовски при подписването на Константинополския контракт, на историческите уроци и паралели, свързани с обсадата и завладяването на Плевен, както и с ролята на християнството в запазването на свободния дух.

Приветствие към гостите и участниците в конференцията насочи и Румен Петков, по чиято покана в града е княз Лобанов-Ростовски. „ Нашето православие се е съхранило чисто и свято през годините, тъй като то е било обърнато към индивида, към съхраняването на българщината и към развиването на България. Много от нашите отци са останали в историята със своята почтеност и своето възприятие за принадлежност- това възприятие на принадлежност ни е събрало тук, то ни кара да се усещаме горди, че сме българи, че сме православни, че дружно със своите съветски братя съумяхме да извоюваме след 500 години своята независимост. Ако ние ценим нашето минало, нашата история такава, каквато е, а не я пренаписваме и в случай че ние вървим дружно в тази посока, която дава отговор на интереса на българския народ, съм сигурен, че това, което е станало в Плевен преди 145 години, има своя огромен смисъл и заряд и своето огромно на следващия ден ”.

Сред гостите и лекторите на събитието бяха също архиепископ Леонид, митрополит Игнатий, учените Георги Марков и Константин Косев, представители на научните среди от страна на България и Русия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР