Плевен. Активно ще работим за постигането на общ подход в

...
Плевен. Активно ще работим за постигането на общ подход в
Коментари Харесай

Министър Цецка Цачева: Ще работим активно за постигане на общ подход в прилагането на регламента по брачните дела и международните родителски отвличания

Плевен. Активно ще работим за постигането на общ метод в използването на Регламент „ Брюксел IIa “ по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Това съобщи министърът на правораздаването Цецка Цачева, която откри през днешния ден в Плевен първата конференция на Министерството на правораздаването в подтекста на идното председателство, оповестяват от пресцентъра на министерството . Наред със основаването на Службата на Европейския прокурор и развиването на електронното правораздаване, Регламент Брюксел II а, е измежду трите съществени целта, по които Министерството на правораздаването ще работи изключително интензивно от 1 януари 2018 година
„ Регламентът по отношение на компетентността, признаването и осъществяването на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и по отношение на интернационалното похищение на деца е обвързван с нещо толкоз динамично и естествено за Европейския съюз. Свързан е с правилото за свободното придвижване на жители. Днес смесените бракове и фактическото общуване сред жители на разнообразни страни не е изключение, противоположното – това е нещо напълно естествено. От тези бракове се раждат деца, а когато родителите по една или друга причина се разделят, казусът за последствията от родителските връзки по отношение на децата са извънредно комплицирани. В най-тежките случаи се стига до похищение на дете от един от родителите “, сподели още министър Цачева.
Тя подчертава, че задачата на разработване на общ метод по Регламента е да се отстранен оставащите спънки пред бързото осъществяване на правосъдните решения в сходство с правилото на взаимно доверие сред правосъдните системи и признание. И още: да се усъвършенства отбраната на ползите на детето, посредством редуциране на периодите на процедурите при трансгранично похищение и повишение на тяхната успеваемост, гарантиране чуването на детето и възстановяване на съдействието сред ортаните на държавите-членки.
От името на министъра на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова, шефът на Националния институт на правораздаването Миглена Тачева, която бе и модератор на конференцията, прочете приветствено писмо към участниците.
На форума арбитър Ивелина Солакова от Окръжен съд Велико Търново изнесе презентация за трансграничните аспекти на родителската отговорност. Заместник-омбудсманът Диана Ковачева даде образци за интернационалната процедура по отношение на интернационалните отвличания на деца. За практиките в предварителната защита на домашното принуждение и законодателните оферти приказва Златка Мачева, ръководител на „ Център отворена врата “.
По тематиката лектори още бяха регионалния шеф на Плевен Мирослав Петров, представители на ДАНС, Министерство на вътрешните работи, магистрати и други
По време на полемиката бе регистрирано положителното съдействие сред институциите в област Плевен и органите на централната власт при осъществяване на отговорностите по Регламента.
Съорганизатор на конференцията бе Областна администрация Плевен.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР