Плесецк - бившият съветски космодрум и най-северният в света ще

...
Плесецк - бившият съветски космодрум и най-северният в света ще
Коментари Харесай

"Плесецк" отбелязва 60 години от създаването си

" Плесецк " - някогашният руски космодрум и най-северният в света ще означи в събота 60-годишнината от основаването си. Както означи Министерството на защитата на Русия, по време на съществуването си, от него са били изстреляни над 2000 галактически апарата, 1600 галактически ракети-носители и над 500 междуконтинентални балистични ракети, предава БГНЕС.

Въпреки обстоятелството, че за " рожден ден " на " Плесецк " се смята датата 15 Юли 1957, неговата история датира още от 11 януари, когато държавното управление на Съюз на съветските социалистически републики приема с разпореждане градежа на военното оборудване " Ангара " в района Архангелск.

Първоначално " Плесецк " е издигнат от Съветския съюз като ракетна база за изстрелване на междуконтинентални балистични ракети R-7. Стартирането на първия галактически уред " Космос-112 " се организира точно от космодрума на 17 март 1966 година Именно тогава се и разкрива изобщо съществуването на оборудването, което към този миг се пази в загадка от руските управляващи.

Това става с помощта на английския преподавател по физика Джефри Пери и учениците му, които изследвали орбитата на " " Космос-112 " и открили, че той няма по какъв начин да бъде изстрелян от Байконур, както е било оповестено. Самият Съюз на съветските социалистически републики не признава за съществуването на космодрума до 1983 година.

Днес " Плесецк " се употребява най-вече за изстрелване на военни спътници с висок надолнище на орбитата или непосредствено в полярна орбита, защото териториите на север от космодрума са съвсем безлюдни и отломките от ракетите могат да падат на земята без да съставляват риск за популацията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР