Пленумът на ВСС с гласуването в полза на вечните началници

...
Пленумът на ВСС с гласуването в полза на вечните началници
Коментари Харесай

Адв. Екимджиев за Фрог: ВСС гласува в полза на мафиотизираните триади около Цацаров

Пленумът на Висш съдебен съвет с гласуването в интерес на безконечните началници в правосъдната система взе най-вредното решение във връзка с ръководството на Темида, след решението на Конституционния съд, който преди години одобри, че всяка законова смяна в статуса на правосъдната номенклатура е смяна в ръководството на страната и по този начин бетонира корупционното статукво. Това разяснява пред Фрог нюз юрист Михаил Екимджиев.
Мандатността е основана в демократичните и правови страни като средство за предварителна защита против корупцията, против непотизма, против определяне на трайни нехигиенични връзки сред ръководителите на правосъдната система с представители на другите управляващи и с неофициални „ престижи “. Мандатността е оздравителна, превантивна и дисциплинираща мярка, целяща „ проветряване “ посредством вкарване на нови хора в капсулирана и податлива на корупция система.

От тази вероятност решението на Върховен касационен съд прилича практиките в някои средноазиатски сатрапски султанати, в които основният прокурор постоянно обитава. Тя затвърждава правосъдната номенклатура за сметка на публичния интерес от самостоятелност, бистрота и отчетност на системата. Всичко, което демократичните общества предлагат като контрапродукт на корупцията - отвореност към хората, бистрота и мандатност - се пренебрегва в името на мафиотизираните триади към основния прокурор. Очевидна е задачата да се бетонира статуквото и да се ротират динозаврите на разнообразни управителни постове в правосъдната подчиненост. Главният прокурор да вземем за пример ще стане ръководител на някое от висшите съдилища, Георги Колев може да заеме неговото място и по този начин до безспир в някаква изродена и нездравословна за гражданското общество и за държавността въртележка.

Затова би трябвало да има сериозна гражданска опозиция против такива безобразия. Това гласоподаване сподели, че очакванията и упованията към новия Висш съдебен съвет би трябвало да бъдат заровени.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР