Пленумът на ВСС определяше размера на заплатите на съдиите, прокурорите

...
Пленумът на ВСС определяше размера на заплатите на съдиите, прокурорите
Коментари Харесай

Боян Магдалинчев: Въпросът е кой ще определи заплатите на магистратите

„ Пленумът на Висш съдебен съвет определяше размера на заплатите на съдиите, прокурорите и следователите, а към този момент няма подобен орган. Въпросът е кой ще дефинира възнагражденията им ". Това съобщи представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев в предаването „ Денят онлайн " по NOVA NEWS. Повод за думите му са измененията в правосъдната система.

„ Чудим се по какъв начин да излезем от казуса с изчезналия Пленум на Висшия правосъден съвет (ВСС), който не е равнозначен с Общото заседание. Пленум няма след измененията в Конституцията. Досега Пленумът определяше заплатите на магистратите. Проблемът ще бъдат бюджетните и имотните въпроси, чудим се по какъв начин да излезем от усложнението ", съобщи той.

Магистратът изясни, че са сезирали министъра на правораздаването Атанас Славов за проблемите с бюджета на правосъдната власт. Висшият правосъден съвет (ВСС) продължава да е главният кадрови орган на правосъдната система, посочи Магдалинчев.

За идния избор на членове на Висш съдебен съвет той сподели, че първо би трябвало да се одобри смяната в Конституцията, която влезе в действие на 26 декември. „ След това да се организира избор за членове на Висшия правосъден и Висшия прокурорски съвет – от парламентарната, от правосъдната и от прокурорската квота. Тогава ще може да се конституират Висшия правосъден и Висшия прокурорски съвет. С измененията се основават два нови административни органа – съдийската и прокурорската гилдия ", посочи Магдалинчев. Той е назначен за представляващ Висшия правосъден съвет 3 октомври 2017 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР