Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) заседава днес, като първа

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) заседава днес, като първа
Коментари Харесай

Иван Гешев поиска отвод на шестимата от ВСС, поискали отстраняването му

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) заседава през днешния ден, като първа точка от дневния ред е вписано разискване на допустимостта на настояването за премахване на основния прокурор. Като претекстове в настояването, подписано от шестима членове на Висш съдебен съвет, се показва жестоко нарушаване на служебните отговорности.

В началото на пленума основният прокурор изиска да бъде представляван и от юрист, а също по този начин шестимата от Прокурорската гилдия, които са внесли настояването за неговото премахване, да си създадат отказ.

" Искам да направя отказ на шестимата членове на Висш съдебен съвет от прокурорската гилдия, не представям флашки ", разгласи Иван Гешев. " Това, което ползвам, са данни, които обосновават отвода, би трябвало да бъдат присъединени и разисквани, сподели Гешев, като разясни, че има данни за самоотвод на тези шестима. Има информация, която съставлява секретна във връзка с страната, и е добре да се прегледа на закрито съвещание на пленума на Висш съдебен съвет ".

" Време е да се разплитат въпросите и съвещанието да е намерено ", сподели правосъдният министър Крум Зарков във връзка настояването на Иван Гешев.

Гешев настоя за закрито съвещание: " Направих изказването си по избран метод, тъй като става въпрос за държавното устройство, за интегритета на правосъдната влас и потъпкване на конституционния ред ", изясни той.

Шестимата демонстрираха убедеността си за започване на процедурата и обявиха, че не мислят да си вършат отказ. Според тях има данни за нарушавания.

Калина Чапкънова изясни, че отводите би трябвало да са обособени самостоятелни актове.

" Пред пленума ще подпиша второто искане за премахване, дано го внесат ", сподели Гешев.

Гледайте съвещанието
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР