Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) взе решение в четвъртък,

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) взе решение в четвъртък,
Коментари Харесай

ВСС увеличи заплатите на всички магистрати с 98 лв.

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) взе решение в четвъртък, с което усили заплатите на всички магистрати с по 98 лв., считано от 1 април тази година. Висш съдебен съвет гласоподава единомислещо без спор.

Това е второ нарастване на заплатите в системата за последните осем месеца. През септември предходната година магистратите получиха 7% нарастване.

По закон най-ниската заплата в правосъдната система е основа за определянето на всички останали хонорари. Базисната заплата е на младшите магистрати. Тя е равна на две брутни заплати в бюджетната сфера. По данни на Национален статистически институт към 31 март тази година междинната заплата в бюджетната сфера е била 1022 лв., което значи, че младшите магистрати би трябвало да получават 2044 лв.. Тяхната заплата обаче бе 1946 лв. след последното нарастване. Така се стигна до новата актуализация.

Брутната заплата на висшите магистрати минава границата от четири хиляди лв. (4023 лв). Апелативните магистрати ще получават към 3400 лв., окръжните - 3030 лева, а районните съдии и прокурори в София – към 2360 лв..

Това обаче не са задачите заплати на магистратите в страната. Те получават и добавка за магистратски стаж, която е 2% върху заплатата за всяка прослужена година. Добавката не може да надвишава 40%. Получават се и спомагателни пари за сан. Така брутната заплатата на висш арбитър с 20-годишен стаж става малко под 6000 лв..

С последното си решение Висш съдебен съвет усили и заплатите на правосъдните чиновници с по 2.5%.

Преди седмица се разбра, че в бюджета на правосъдната власт има осъществени икономии за към 4 милиона лв., с които нарастването на заплатите може да се финансира.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР