Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши в четвъртък да

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши в четвъртък да
Коментари Харесай

Ситуацията е тревожна. ВСС ще обсъди сигнала срещу Гешев, той каза, че е призован в прокуратурата 


Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) реши в четвъртък да разиска Иван Гешев , подаден преди два дни от неговия заместител Борислав Сарафов в Софийската градска прокуратура (СГП).

В него той твърди, че Гешев се е намесил в следствието “Барселонагейт ” , че е присвоил почивна база на прокуратурата в Боровец, както и че е направил противозаконен запис на члена на Висш съдебен съвет Йордан Стоев .

Съветът следва да се занимава и със серия претенции за премахване на представителите на висшето управление на държавното обвиняване. Шестима членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, Сарафов изиска отстраняването на заместника си в следствието Ясен Тодоров, а Гешев - оставката на Сарафов.

На този декор тази седмица продължава да ескалира напрежението сред основния прокурор и “политическия отпадък в Народното събрание ”, както той назова партиите, които желаят неговата оставка . Освен “Продължаваме смяната - Демократична България ” (ПП-ДБ) и Българска социалистическа партия, които упорстваха за нея от дълго време, от предходната седмица за това се оповестиха ГЕРБ и Движение за права и свободи , които до момента защитаваха Гешев.

Главният прокурор даже с политици и призна, че негов “съученик от доста години ” води делото за така наречен къща в Барселона, по което от към 3 години се проверяват подозрения за връзка на водача на ГЕРБ Бойко Борисов със скица за пране на пари в Испания.

Обсъждането на сигнала на Сарафов против основния прокурор беше препоръчано от Атанаска Дишева от Съдийската гилдия на съвета. Тя настоя, с изключение на Гешев и заместника му, с сътрудниците ѝ да изслушат и останалите упоменати в сигнала.

Както Свободна Европа писа, в него се показва, че в понеделник сутринта - час преди изказването на Гешев, в което скъса оставката си пред медиите, Сарафов е бил поканен в неговия кабинет. Покана е била отправена към останалите му заместници, висшите прокурори Ваня Стефанова и Сийка Милева , както и към градския прокурор Илияна Кирилова . Сарафов твърди, че пред тях Гешев е декларирал, че персонално е записал собствен диалог със Стоев, извършен в дома му в неделя, 14 май.

" След това встъпление и след уточнението, че самичък е направил над 150 сходни записа на диалозите си с политици, магистрати и членове на Висш съдебен съвет, господин Гешев пусна записа от телефона си ", споделя още Сарафов в сигнала си, потвърждавайки, че това е противозаконен скришен запис, който нарушава Конституцията и съставлява закононарушение по Наказателния кодекс.

Междувременно самият Гешев разгласи, че в понеделник е свикан в прокуратурата поради инспекция за търговия с въздействие . Преди ден СГП заяви, че, само че без да дава детайлности какво закононарушение ревизира.
Призовка и отмора
“Не съм нарушил Конституциите и законите на страната. И мога да го потвърдя. Ще го потвърдя в съответни процедури, дали в инспекция, в досъдебно произвеждане. Моята работа е да защитя Конституцията и сигурността на българските жители ”, сподели Гешев в отговор на пряк въпрос от Дишева.

Освен това той помоли сътрудниците си да решат още при започване на съвещанието в каква тъкмо процедура ще разискват сигнала на заместника му, тъй като по-късно денем има служебни задължения, а и възнамерява да излезе в отпуска “по персонални аргументи ”.

Преди началото на съвещанието на Пленума на Висш съдебен съвет в четвъртък обстановката разясниха ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) - Галина Захарова и Георги Чолаков .

“Ситуацията е тревожна, даже е тъпо и не съм допускала, че в страна член на Европейския съюз (ЕС), би трябвало да се върнем десетки години обратно и да водим още веднъж борба за самостоятелност ”, разяснява Захарова пред медиите. “Ако се замислим в ретроспекция, на фона на случки, които има преди този момент, не би следвало да се учудваме. В случая просто е фрапантно проявлението. ”

Председателката на Върховен касационен съд прикани “всички членове на Висш съдебен съвет да бъдат оптимално дистанцирани, с цел да можем въпреки всичко да вземем едно решение, което ще откри истината в оптималната степен и ще се опита да предотврати актуалната рецесия, която евентуално може и да се задълбочи, само че и да стане база за по-нататъшна регулация в структурите на правосъдната власт ”.

“Това, което се случва сега, не оказва помощ за престижа на правосъдната власт, дори противоположното ”, добави и сътрудника ѝ отпред на Върховен административен съд Чолаков.

Подобно на Захарова, той удостовери, че с настояването на шестимата членове на Прокурорската гилдия за премахване на Гешев стартира процедура , в която “трябва да бъдат тествани редовността и допустимостта на тази процедура ”.

“Следва да бъдат събрани съответните доказателства и чак тогава може да вземе мнение по съществото ѝ ”, сподели още Чолаков, съгласно който сега няма съображение Гешев, Сарафов и Тодоров да бъдат краткотрайно отстранени незабавно.

Обсъждането на сигнала на Сарафов ще бъде извършен на последващо особено съвещание на Висш съдебен съвет, което ще бъде свикано от правосъдния министър Крум Зарков . Съветът следва тогава да обясни и какво ще прави с насрещните оферти на основния прокурор и заместника му против двамата да бъдат формирани дисциплинарни производства .
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
 16x9 Image  16x9 Image Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР