Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) не съгласува Проект на

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) не съгласува Проект на
Коментари Харесай

ВСС и МФ се разминаха във вижданията си за Бюджет 2020 г.

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) не съгласува Проект на Решение на Министерския съвет за одобрение на законопроект зандържавния бюджет на Република България за 2020 година Това оповестиха от Висш съдебен съвет, представени от Агенция " Фокус ".
Това значи, че висшият магистратски орган не утвърждава плануваните в Бюджет 2020 средства за правораздаване. 88 млн. лева не доближават за бюджет, какъвто желаят от Висш съдебен съвет.
Министерство на финансите разгласи проектобюджета в петък вечерта (25 октомври) преди локалните избори. Подробните планове на ведомството можете да прочетете в тази публикация.
Заради следващите разминавания във визията на двете институции по отношение на бюджета за идната година и поради късия период подложен за мнение от страна на финансовото ведомство се наложи Пленумът да заседава по въпроса изключително. 
" Правен свят " предават част от полемиката преди единомислещото решение на Висш съдебен съвет да не съгласува оферти от финансовото ведомство бюджет на правосъдната власт за 2020 година и да изпрати мнението си в Народното събрание. Основната причина за разминаването в проектобюджетите е желанието на кадровия орган да следва плануваното нарастване на възнагражденията на магистратите и чиновниците в правосъдната власт. По време на дебатите няколко магистрати акцентират, че качествените фрагменти не желаят да постъпват на работа в правосъдната власт против ниските заплати, които им се оферират или че заплатите на магистратите не са обезщетени в предходните години и е време да бъде направено.
Магистратът Даниела Марчева е попитала за какво всяка година има еднакъв проблем – Висш съдебен съвет желае пари, колкото ще му стигнат за годината – а държавното управление постоянно дава по-малко в сравнение с е належащо. " Ние няма какво повече да дадем на МФ като информация, всичко, което имаме като аргументация на поискания бюджет, е импортирано там. Народното събрание в последна сметка ще каже кое ще схване и кое не ", дал отговор Боян Магдалинчев, който е ръководител на Комисията " Бюджет и финанси " към Висш съдебен съвет.
Както се е случвало и в предходни години, упованията са, че и тази, след договаряния сред органите на правосъдната и изпълнителната управляващи, най-после ще се стигне до компромис и разминаването в план-сметките ще бъде свито, акцентират от " Правен свят ".
Къде се разминават стремежи и упования?
Проектът направен от Министерството на финансите  (МФ) предвижда  бюджета на правосъдната власт в размер на 771.3 млн. лева От  Висш съдебен съвет упорстват бюджетът на правосъдната система да е в размер на съвсем 859,3 млн. лева За съпоставяне бюджетът за изтичащата 2019 година на правосъдната власт възлиза общо на 704 млн. лева
Магистратите упорстват разноските да се усилят с 67.0 млн. лева Разбивката е нарастване на настоящите разноски с 69.0 млн. лева и понижаване на финансовите разноски с 2.0 млн. лева
МФ предлага да се резервира размерът на приходите от 2019г. - 116,0 млн. лева, като от тях 100,0 млн. лева са единствено от правосъдни такси. Според Висш съдебен съвет приходите в Бюджет 2020 би трябвало да се понижат с 6 млн. лева, като приходите от активността на органите на правосъдната власт би трябвало да са в размер на 110,0 млн. лева, от тях 91 млн. лева - от правосъдни такси.
За какво ще попречи неналичието на 88 млн. лева съгласно Висш съдебен съвет?
Няма да могат да се обезпечат плануваните действия, изясняват от Висш съдебен съвет:
- Назначаването на 110 щатни бройки (щ. бр.) за правосъдни чиновници, от които 100 за длъжността, „ правосъден асистент “ и 10 щ. бр. за ИВСС по отношение на Закона за изменение и допълнение на Закона за отбрана на персоналните данни;
- Предвиденото застраховане на свободните щатни бройки за 6 месеца за 2020 г.;
- Заложените средства за главен ремонт и придобиване на здания в размер на 33,0 млн. лева, като сумата е напълно съобразена с показаната информация за 2020 година по обекти от дирекция „ Управление на собствеността на правосъдната власт “;
- Предвиденото актуализиране на възнагражденията и ранговете на правосъдните чиновници и изменение на Класификаторите на длъжностите в администрацията на Прокуратурата на Република България, Върховния касационен съд, Върховния административен и съдилищата по решение на Комисия „ Съдебна администрация “ към Прокурорската гилдия на ВСС/Протокол № 14/22.07.2019 година и предложение на Комисия „ Съдебна администрация “ към Съдийска гилдия на Висш съдебен съвет.
Финансовото министерство е възнамерявало бюджет за Министерството на правораздаването (МП) за 2020 година в размер на 300 млн. лева, от които 287 млн. лева са за настоящи разноски. От тази сума се покриват възнагражденията на надзирателите в пандизите и на защитата на правосъдната власт. Министерство на правосъдието би трябвало да събере над 61 млн. лева от държавни такси, гласи още планът на бюджет за идната година, акцентират от " Правен свят ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР