Пленумът на Висшия съдебен съвет ще разгледа днес правилата за

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет ще разгледа днес правилата за
Коментари Харесай

Лозан Панов: Няма да номинирам никого за моя пост

Пленумът на Висшия правосъден съвет ще прегледа през днешния ден разпоредбите за избор на ръководител на Върховния касационен съд. Това се постанова, защото през 2022 година изтича мандатът на сегашния ръководител на съда Лозан Панов, който беше избран на 29 януари 2015 г. Конституцията повелява ръководителят на Върховния касационен съд, ръководителят на Върховния административен съд и основният прокурор да се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на Пленума на Висшия правосъден съвет за период от 7 години без право на наново избиране. 

Седмица преди да стартира процедурата по желание на ръководител на Върховния касационен съд Лозан Панов, актуалният ръководител на Върховен касационен съд, разгласи в изявление за, че няма да номинира никого за неговия пост. 

" Няма да предлагам никого, тъй като считам, че със самата моя номинация това ще минира неговия избор поради конфигурацията на Висшия правосъден съвет. Това обаче, което мисля и е значимо - да се видят кои ще бъдат претендентите. И когато се видят кои ще бъдат претендентите, нямайте никакво подозрение, че аз ще кажа своето мнение и ще изразя своето мнение ", разяснява Панов.

Запитан дали би подкрепил кандидатура на Георги Чолаков за Върховния административен съд, Панов отговори: " Ако погледнете на уеб страницата на Върховен административен съд, ще видите, че той мъчно сега, в който се пенсионира ще събере данни за своя стаж. Не бих подкрепил една такава кандидатура ". 

Лозан Панов сподели още, че няма да бъде претендентът за президент на " Демократична България "  на изборите през ноември. 

На въпрос дали има политическо въздействие върху избора на тримата огромни в правосъдната система, ръководителят на Върховен касационен съд отговори по този начин: " По-скоро считам, че ръководещите мислят за правосъдната система тогава, когато отидат в съпротива. Тогава на тях им би трябвало една самостоятелна правосъдна система. Не очаквайте, че ще посоча своя правоприемник, както го направи господин Цацаров за господин Гешев. Тук обаче би трябвало да кажем и няколко думи за споделената роля на президентството ". 

Попитан за " Цумгейт " и основанията да се търси отговорност на Цацаров като основен прокурор на Република България, Лозан Панов съобщи: " Припомнете си, тогава той сподели: " Крамолите във Висшия правосъден съвет не са дневния ред на България ". Всъщност, години по-късно се оказа, че дневния ред на Висш съдебен съвет стана и дневен ред на страната с избора на основния прокурор. Ето за какво споделих и към този момент няколко пъти - нямам доверие в месиите, тъй като преди да вдигнеш пестник, не съм чул той да е имал някакво изказване, което да е ориентирано към господин Цацаров. Ролята на президента не е да гледа в профил. Всъщност президентът изживя своя парламентарен катарзис тогава, когато преторианската армия на Гешев почука на неговата врата и влезе в президентството ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР