Пленумът на Висшия съдебен съвет откри втора процедура за предсрочно

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет откри втора процедура за предсрочно
Коментари Харесай

ВСС откри втора процедура за освобождаване на Иван Гешев

Пленумът на Висшия правосъден съвет откри втора процедура за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев, направено от четирима членове на Прокурорската гилдия на съвета. Според тях той е уронил престижа на правосъдната власт с изявлението си за „ политически отпадък “.

Висш съдебен съвет отхвърли настояването на Гешев за прекъсване на производството, до момента в който не се произнесе Конституционния съд по направено от него искане за пояснение по отношение на компетентността на Висш съдебен съвет и изтеклия му мандат.

Преди седмица Висш съдебен съвет откри друга процедура по предварително преустановяване на мандата на основния прокурор, което е поради вероятно позволено тежко нарушаване на служебните му отговорности.

В мнение през днешния ден Иван Гешев съобщи, че става дума за тоталитарен прелом, от хора, които са безпринципни, чието пренебрежение към правото и законността са фрапантни.

„ Хора, които желаят да изтърбушат правосъдната система и да обезглавят институциите. Да подчинят прокурори, съдии и следователи на нелегитимни, може би политически и олигархични, ползи. Това може да стане единствено през труповете на наследниците на хората, починали за тази страна. И няма да е единствено една персона – а доста родолюбци, които няма да го позволен, тъй като тук приказваме за моралните полезности на всеки българин “, сподели той.

По думите му в едно от най-сложните времена за България – тези хора не просто разрушават държавността, те безусловно я яхат и употребят все едно им е бащиния, саморазправяйки се с враговете си. Аз обаче съм зложелател само на тези, които нарушават закона и конституцията, сподели Гешев.

Защо някои от Вас бързат в синхрон с някои политици. Не Ви ли е забавно? Защо не изчакат до каква степен ще стигне битката с мафията, която организира прокуратурата? Защо не дадат малко време – от три години, откогато съм основен прокурор, започнаха каузи, които в никакъв случай не са се случвали в новата ни история, съобщи основният прокурор. Не моята персона е значима, а правото, разсъдъкът и приемствеността. Някои политици не ме харесват – ок, само че това ли в този момент е най-важният проблем на България? Да защитят един някогашен министър-председател, може би Борисов, като безусловно прегазят правото и се създадат закони, с които да махнат оня, който си прави работата и вади „ кирливото долни дрехи “, за жалост може би и на някои сътрудници, добави още той. В исторически миг сме – да прочистим авгиевите обори на правосъдната власт, да вкараме фактически ред в хаоса, както някои споделят, само че в действителност преднамерено основават този безпорядък. Независимо къде съм, би трябвало ясно да кажа – няма да се откажа от тази задача, нито аз, нито честните български магистрати! Защото нашата вяра е България, родината ни и справедливостта. Каквото е призванието на всеки магистрат и българин. Само делата имат значение. Думите както виждаме са се обезценили. Целта оттук нататък – моята и на моите сътрудници: същинска правосъдна промяна, господство на правото, отбрана на България, от тези които късат живо месо от нея и нямат позор пред Бог, пред фамилиите си, пред нищо свято, съобщи основният прокурор. Етикети: Иван Гешев
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР