Пленумът на Висшия съдебен съвет откри втора процедура за предсрочно

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет откри втора процедура за предсрочно
Коментари Харесай

ВСС откри втора процедура за освобождаването на Гешев |

Пленумът на Висшия правосъден съвет откри втора процедура за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев по предложение на някогашния длъжностен министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов от 2021 година

През лятото на 2021 година Стоилов изиска предварителното преустановяване мандата на Гешев поради 4 нарушавания на Етичния кодекс – на правилата за безпристрастност поради изборно оповестяване на данни от досъдебно произвеждане, благовъзпитание и конфиденциалност, както и на отговорностите му като административен началник поради инцидентния принцип при разпределението на делата.

Второто искане пристигна по предложение на настоящия правосъден министър Надежда Йорданова на 4 април 2022 година и Висш съдебен съвет одобри да открие процедурата.

" Държа настояванията да бъдат прегледани от Висш съдебен съвет всъщност, с цел да не се разрешава изпълнителната власт да се упражнява върху правосъдната власт. Целта на Йорданова пред Върховен административен съд е да забави процедурата ", сподели при започване на съвещанието Гешев.

Преди това обвинител №1 разгласи, че ще продължи да упорства правосъдният съвет " оптимално бързо да прегледа по същество твърденията на разнообразни министри на правораздаването – без значение дали са служебни или в постоянен кабинет, с цел да стане ясно на българските жители това, което е ясно на всеки първокурсник в Юридическия факултет ". " А точно че няма никакви юридически учредения и че самите изказвания в тях са смешни ". И заподозря, че зад тях стоят политически ползи. " Вероятно интерес имат единствено олигархията и мафията ", за прощален път повтори той старите си тези.

По думите му задачата е преодоляване на прокуратурата, лична промяна на основния прокурор и съсипване на наказателното правораздаване с така наречен промени. Гешев разгласи още, че чувството му е по какъв начин министър Надежда Йорданова желае да принуди Висш съдебен съвет да спре процедурата на законови учредения, с цел да може " да продължи да се упражнява по разнообразни медии върху Висш съдебен съвет, че прави някакви дейности ".

" Твърдението на Гешев за политически ползи е меко казано необичайно. Това, че правосъдният министър апелира решение на Висш съдебен съвет, което смята за незаконосъобразно, не е процедурна хватка за бавене на каквато и да е процедура, а предпочитание за определяне на законосъобразността в съответни решения и дейности на Висш съдебен съвет. В настояването по отношение на допустимостта му върша няколко доказателствени претенции с оглед определяне на събитията, които се съдържат в него ", отвърна Надежда Йорданова.

Иван Гешев разгласи още, че през днешния ден ще сезира Конституционния съд за закриването на профилираното правораздаване, както се закани още при гласуването в Народното събрание. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР