Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува да освободи предсрочно от

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува да освободи предсрочно от
Коментари Харесай

ВСС освободи Иван Гешев като главен прокурор

Пленумът на Висшия правосъден съвет гласоподава да освободи предварително от служба основния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската гилдия поради изявление, което накърнява престижа на правосъдната власт.

Това стана с поддръжката на 16 членове на съвета, срещу гласоподаваха четирима. Иван Гешев не участва на освобождението си, защото отпътува за Страсбург.


Кадровиците разглеждаха второто предложение за освобождението му - за накърняване на престижа на правосъдната власт поради репликата му " политически отпадък " В началото на съвещанието Висш съдебен съвет отхвърли новите доказателствени претенции по проблема, импортирани от Иван Гешев Кадровиците изслушаха заместник-главния прокурор Даниела Машева, след което Иван Гешев напусна съвещанието с обяснението, че пътува до Страсбург за чуване в комисията LIBE Възникна спор дали съвещанието може да продължи в отсъствието на Гешев или би трябвало да бъде отсрочено. Мнозинството гласоподава разискването на продължи.
С 13 гласа " за " и 7 " срещу " кадровиците взеха решение да продължат процедурата в отсъствието на основния прокурор, който през днешния ден на обяд напусна съвещанието, с цел да замине за Страсбург, където е на чуване в комисията LIBE.

В началото на съвещанието стана ясно, че Иван Гешев е внесъл нови доказателствени претенции в своя отбрана - да се направи социологическа експертиза за това по какъв начин репликата му " политически отпадък " се е отразила на публичното доверие в правосъдната власт и да се направи " литературна експертиза " на казаното от него. Предложенията му бяха отхвърлени.

По-рано сутринта правосъдният министър Атанас Славов позволи, че в случай че доказателствените материали не бъдат позволени за разглеждане, е допустимо решение да има още през днешния ден.



Кадровиците разпитаха заместник-главния прокурор Даниела Машева. От чуването ѝ породиха несъгласия сред това, което споделя тя и казаното в четвъртък пред Висш съдебен съвет от зам. основния прокурор и шеф на Национална следствена служба Борислав Сарафов.

" Виждайки основния прокурор, за мене той беше с изражение на лицето, което е много нетипично, извънредно. Друг път не съм виждала основния прокурор с подобен израз на лицето. Аз тогава, моите субективни усещания бяха, че евентуално се касае за едно преживявано от него огромно терзание. Всъщност, постоянно той се държи доста по-ведро, доста по-лъчезарно.

На тази оперативка не съм чула да се загатва за съществуване на 150 записа. Никой не зададе въпрос, не е ставало дума за това по какъв начин е направен този запис и кой го е направил.

Всъщност, може би имаше едно изречение от господин Сарафов, че сходно записване е помиярско и тогава господин Гешев сподели, че помияри записват. Но тъй като много динамично се развиха събитията, след това разбрахме след конференцията, че този запис е бил предаден на флашка на негов чиновник ", съобщи Даниела Машева, заместник-главен прокурор.



След края на чуването на Машева Иван Гешев сподели, че напуща съвещанието на Висш съдебен съвет поради пътуването си до Страсбург. Правосъдният министър Атанас Славов и членове на Висш съдебен съвет видяха в дейностите му опит за разстройване на производството по настояването за предварителното му освобождение от поста.

Атанаска Дишева, член на Висш съдебен съвет:

" Г-н Гешев, скърбя, че би трябвало да бъде пряма в изрече си, само че аз персонално смятам, че вие шиканирате приключването на тази процедура ".

Иван Гешев, основен прокурор:

" Аз не съм се родил основен прокурор. Казвам ви го откровено и другарски, нито ще умра основен прокурор ".

Атанас Славов, министър на правораздаването:

" Също смятам, че тръгването Ви сега е опит за разстройване на производството, само че съм задължен да уточня следното - министърът на правораздаването също е поканен да взе участие на чуването в Страсбург в Комисията LIBE, само че министерството изпраща заместник-министър, точно тъй като това произвеждане е извънредно значимо за българското общество ".



По-рано тази заран, на влизане на съвещанието на Висш съдебен съвет, основният прокурор Иван Гешев дефинира предлагането за отстраняването му като " политически инсцениран опит в нарушаване на всевъзможни правни правила ".

" Вярвам, че освен ние, магистратите, членовете на Висш съдебен съвет и всеки българин, в случай че в този момент се наведе, към този момент няма да се изправи. От опита за убийството ми до този политически инсцениран опит за отстраняването ми в нарушаване на всевъзможни правни правила, представете си какво се случва с един елементарен магистрат, с един елементарен българин. Опасността е да се върнем към времената, когато ни управляваше една тричленка или петчленка, наречена политбюро. Надявам се, че Висш съдебен съвет няма да влезе в политическия график, може би, на Пеевски и Борисов. Вярвам в родината и българския народ ", сподели Гешев пред медиите.



Междувременно пред Висш съдебен съвет се организира проява против основния прокурор Иван Гешев в отбрана на наказаната някогашна кметица на " Младост " Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.



На предходното съвещание изненадващо беше оттеглено първото искане, импортирано от шестима членове от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Става дума за обвиняванията, че основният прокурор се е намесил при следствието на гърмежа против него, като е позволил наличието на израелски специалист на местопроизшествието.

На съвещанието, което продължи 14 часа, бяха изслушани като очевидци шефът на националното разследване Борислав Сарафов и неговият заместител Ясен Тодоров. Днес процедурата продължава със събиране на доказателства.

Снимки: Десислава Кулелиева





Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР