Пленумът на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) се обяви

...
Пленумът на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) се обяви
Коментари Харесай

ВАС отхвърли иска на кабинета за реформа на административните съдилища

Пленумът на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) се разгласи за отдръпване на настояването на държавното управление за възлагане на функционален разбор на системата на административното правосъдие.

 От 156 ограничения за правосъдна промяна изпълнени едвам 11
От 156 ограничения за правосъдна промяна изпълнени едвам 11

Най-големият проблем - нереалните обещания на партиите за правосъдна промяна

Съдиите от Върховен административен съд с болшинство поддържаха предлагането на ръководителя на съда Георги Чолаков за отдръпване на настояването на Министерски съвет за обезпечаване на специалисти по Програмата на Европейския съюз за поддръжка на структурни промени за подготовка на функционален разбор на Върховния административен съд и на системата на административните съдилища.

От 81 съдии 72-а са дали своят вот срещу структурна промяна в системата на административните съдилища. Според магистратите такава структурна промяна би била извънредно нездравословна за бързината, качеството и успеваемостта на българското административно правосъдие.

" Подобен изолиран разбор, който не обгръща цялата правосъдна система , би бил повърхностен и несъответстващ. Също по този начин като цяло няма да докара до мечтаните позитивни резултати за правосъдната система, и въпреки това ще бъде обособен забележителен финансов и кадрови запас от Службата за поддръжка на структурните промени, което ще затрудни одобряването на следващи претенции за поддръжка в създаването и реализирането на ограничения за цялостната правосъдна промяна ", установяват съдиите.

 Висш съдебен съвет отхвърли техническа помощ за административното правораздаване
Висш съдебен съвет отхвърли техническа помощ за административното правораздаване

Предложението бе на Георги Колев

От Върховен административен съд показват, че осведомителното табло на Европейски Съюз за поредна година подрежда българското административно правосъдие на челни позиции в Европейски Съюз по качество, експедитивност и резултатност, което е спомагателен аргумент срещу желаната от държавното управление промяна.

Решението на Пленума на Върховен административен съд ще бъде импортирано в Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) с искане за отдръпване.

Върховен административен съд напомнят и че по този въпрос бяха извършени общи събрания на 28-те административни съдилища в страната , които също се оповестиха против решението на Министерски съвет за възлагане на външни специалисти да изготвят функционален разбор на системата на административното правосъдие.

 Запазване на 28-те административни съдилища желае шефът на Върховен административен съд
Запазване на 28-те административни съдилища желае шефът на Върховен административен съд

Командироват съдии, с цел да се понижи натовареността в някои региони

В хода на Пленума на Върховен административен съд са изслушани и кандидатурите на арбитър Георги Колев за ръководител на Второ поделение, на арбитър Йовка Дражева - за ръководител на Пето поделение и на арбитър Милка Панчева - за ръководител на Шесто поделение.

Окончателно е взето мнение по всички промени на Административнопроцесуален кодекс, признати на първо четене от Народното събрание. Подкрепени бяха всички оферти на законодателя за промени на подсъдността на делата, които ще доведат до разтоварване на Върховен административен съд и по-равномерно натоварване на административните съдилища.

 Върховен касационен съд прати отстраняването на магистрати в Конституционния съд
Върховен касационен съд прати отстраняването на магистрати в Конституционния съд

Накърнени трудови права и не се обезпечава правото на отбрана

Пленумът на Върховен административен съд одобри и единомислещо мнението по конституционно дело №2/2018 година на Конституционния съд, с което поддържа настояването на Пленума на Върховен касационен съд за оповестяване на противоконституционна наредбата на член 230 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), касаеща отстраняването на магистрати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР