Пленум на съдиите от Върховния административен съд ще се проведе

...
Пленум на съдиите от Върховния административен съд ще се проведе
Коментари Харесай

Пленум на съдиите от ВАС ще се проведе чрез видеоконферентна връзка на 22 май

Пленум на съдиите от Върховния административен съд ще се организира на 22 май 2020 година С цел съблюдаване на противоепидемичните условия и отбягване на скупчването на доста хора на едно място, съвещанието ще се реализира посредством видеоконферентна връзка от 8 разнообразни пространства.

Най - старшите съдии във всяко помещение ще бъдат модератори и ще подкрепят ръководителя при воденето на съвещанието, а гласуването ще бъде очевидно и ще се регистрира от всеки модератор. Крайният резултатът ще се обобщава и афишира от ръководителя на Върховен административен съд.

В дневния ред на Пленума е включено разискване и приемане на годишния отчет за активността на Върховен административен съд през 2019 година, избор на един член на Комисията по атестирането и състезанията. Ще бъдат признати и мнения по 5 конституционни каузи. Това са:

-конституционно дело № 10/2019 година за за определяне на противоконституционност на член 10а, 17а, алинея 2 и член 24в от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие;

-конституционно дело № 11/2019 година за предоставяне на наложително пояснение на член 121, алинея 4 от Конституцията на Република България, формирано по искане на Пленума на Върховния административен съд;

-конституционно дело № 14/2019 година за определяне на противоконституционност на член 102, ал.4 от ЗДДС;

-конституционно дело № 15/2019 година за предоставяне на наложително пояснение на наредбата на член 126, алинея 2 от Конституцията на Република България;

-конституционно дело № 2/2020 година за определяне на противоконституционност на член 208, алинея 1 и член 215, алинея 6 от Закон за устройство на територията.

Върховните съдии ще обсъдят също и изменение на Правилата на Пленума на Върховен административен съд, по отношение на § 18 от признатия от Народното събрние на 23.01.2020 година Закон за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, обнародван, Дъждовни води, бр. 11 от 7.02.2020 година, с който се добавя член 65 от Закона за правосъдната власт и се планува наложително очевидно гласоподаване при приемане на решения на Пленума на Върховен административен съд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР