Пленарната зала на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ©

...
Пленарната зала на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ©
Коментари Харесай

ПАСЕ да си почисти къщата заради "Азерската перачница", призовава "Прозрачност без граници"

Пленарната зала на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа

© Vincent Kessler Още по тематиката
Владислав Горанов почва инспекция и желае пояснения от Калин Митрев за " Азербайджанската перачница "
6 сеп 2017
Азербайджанската перачница за пари и Ирина Бокова

Въпроси и отговори към проблема с изтеклите документи, показващи по какъв начин Баку е купувал въздействие и имидж
5 сеп 2017
Русия стопира вноските си в Съвета на Европа до връщане на гласа ѝ в ПАСЕ

Конфликтът се изостри изключително след отстраняването на Педро Аграмунт от председателския пост на асамблеята
5 юли 2017

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) да си " почисти къщата ", като организира цялостно и транспарантно следствие за случаите на приемане на пари от Азербайджан от някогашни членове на асамблеята. Освен това ПАСЕ би трябвало да откри високи етични стандарти за своите членове.

Това е записано в подписка, стартирана от интернационалната организация " Прозрачност без граници ", където всеки жител на всички 47 страни членки на Съвета на Европа може да се подпише под обръщение до парламентаристите, представители от неговата страна в ПАСЕ, с което да упорства за цялостно следствие на изказванията за корупция измежду членовете на ПАСЕ и за налагане на наказания.

Инициативата е част от реакцията на " Прозрачност без граници " на интернационалния скандал след следствието на организацията Проект за докладване на проведената престъпност и корупцията (OCCRP) за така наречен Азербайджанска перачница, в която има и българска диря – Калин Митрев, български представител в Европейска банка за възстановяване и развитие и брачен партньор на основния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова. В следствието на OCCRP се разказва скица, през която Азербайджан е плащал на политици, публицисти, в това число на членове на ПАСЕ, с цел да лъскат имиджа на азиатската страна, известна с тотолно тъпчене на правата на индивида и свободата на медиите. Бившият немски народен представител и член на ПАСЕ Едуард Литнер е бил наблюдаващ на изборите в Азербайджан, а след две седмици получил огромна сума пари по сметка. По думите на Линднер парите били за неговото Берлинско сдружение за поощряване на германско-азербайджанските връзки. Друг някогашен член на ПАСЕ е италианският народен представител Лука Волонте, някогашен началник на фракцията на ЕНП в ПАСЕ, който неотдавна към този момент има обвиняване в Италия за пране на пари и рушвет.

" Става явно, че на някои членове на Съвета на Европа е било платено, с цел да гласоподават против извънредно сериозен отчет за положението на правата на индивида и за изборния развой в Азербайджан ", написа в апела на организацията.

Следващата сесия на ПАСЕ се открива на 3 октомври 2017 година, в този момент е времето да поискате от Парламентарната асамблея да откри високи етични стандарти за своите членове, написа още в подписката на " Прозрачност без граници ". Трябва да се прегледат от самостоятелни следователи всички случаи, в които има съществени данни за рушвет и корупция.

Междувременно " Гардиън " заяви, че парламентаристи от Съвета на Европа са изразили " огромна угриженост " във връзка на разкритията на OCCRP. " Асамблеята отбелязва с огромна угриженост отчетите, свързващи азербайджанското държавно управление с огромна скица за изпиране на пари ", се споделя в текста, признат след остри диспути сред депутатите на среща в Париж във вторник, в чийто дневен ред е и отчет за положението на човешките права в Азербайджан. " Събранието приканва управляващите на Азербайджан неотложно да стартират без значение и независимо следствие на тези изказвания и също така да сътрудничат пълноценно с способените интернационалните органи и органи по този въпрос ", се споделя още там.

ПАСЕ стартира свое следствие откакто през юли италиански прокурори упрекнаха Лука Волонте, че е получил над милиарда евро от Азербайджан против поддръжка на неговото държавно управление, напомня " Гардиън ". По този мотив медиите припомниха, че през януари 2013 година Съветът на Европа отхвърли да поддържа резолюция срещу Азербайджан, в която се описваха случаите на 85 политически пандизчии. В поддръжка на резолюцията бяха подадени единствено 79 гласа против 128 срещу и тя е отхвърлена с формулировката, че " Обвиненията не дават отговор на действителността ".

През тази година в Страсбург се разигра друга аналогична драма с отстраняването на ръководителя на ПАСЕ Педро Аграмунт (Испания) след скандал поради негово посещаване през март в Сирия, проведено от депутати от Руската дума. По време на това посещаване Аграмунт се срещна с Башар Асад. Аграмунт бе укоряван в нарушение на правилата и стандартите на организацията с това посещаване, само че нямаше изказвания, че зад това стои заплащане или различен тип корупция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР