Племенникът на революционера Г.С.Раковски – внук на сестра му Нанка,

...
Племенникът на революционера Г.С.Раковски – внук на сестра му Нанка,
Коментари Харесай

Българин е бащата на Украйна

Племенникът на революционера Г.С.Раковски – внук на сестра му Нанка, е първият министър председател и основателят на Украйна . Кръстьо Раковски, роден в Котел, минал през гимназия във Варна и Априловската в Габрово, през университетите на Женева, Берлин и Цюрих и направил доктората си по логика на психиката в Монпелие, е измежду първите социалдемократи у нас и в Румъния, където татко му има огромни парцели в Мангалия.

Освен първи началник на Комунистическия интернационал след Октомврийската гражданска война, той е и първи министър председател на руска Украйна. Част от нея се афишира за самостоятелна или полунезависима от Руската империя още през март 1917 година, месец след февруарската гражданска война в Петербург, която заменя Царя с съдружно държавно управление.

Бързо се появяват още 3 украински държавици, които водят война между тях и с немските нашественици, опитващи се да се възползват от отхвърли на Русия да продължава да се бие в Първата международна война след Октомврийската гражданска война. Най-устойчиви се оказват Украинската национална република с център Киев и Донецко – Криворожката с център Донецк, сплотяваща огромна част от настояща източна и южна Украйна. Втората желае да се седини със Съветска Русия, само че Ленин не желае това.

Праща при започване на 1918 година Раковски, с цел да се оправи с неразборията и той застава отпред на Върховната самостоятелна гилдия по битка с контрареволюцията в Румъния и Украйна.

През април той стартира договаряния с Украинската централна Рада, дружно с комисаря по националностите Сталин и още един представител на Ленин, като българинът е лидер на делегацията. Той приказва и директно изяснява задачата си да реализира своя проект за „ делене на Русия”, както сочат документите.

Раковски съумява да провежда прелом в Киев, помирение с немците, признание на компартията.

Полиглотът, говорещ български, румънски, съветски, немски, френски и още няколко езика (казва, че мислел на оня, на който приказва в момента) се оказва толкоз скъп, че украинците упорстват Раковски да бъде назначен за министър председател на обединена Украйна със непокътната и до през днешния ден депеша от 10 януари 1919 година до Ленин.

Той заема поста същия месец и остава на него 4 и половина години, през които слага основите на украинската нация и държавност. Освен министър председател, през първата година е и вътрешен министър.

През същата тази година – до 19 февруари 1920 година съумява да сплоти огромна част от това, което е през днешния ден Украйна под властта си. Само най-западните региони са причисли след пакта Рибентроп – Молотов през 1939 година и след Втората международна война от 1945 година, като са отнети от прилежащи страни в интерес на тогавашния Съюз на съветските социалистически републики.

Може да се одобри, че от 19 февруари 1920 година Раковски, който

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР