Плазмените изхвърляния могат да предизвикат геомагнитни бури, да нарушат работата

...
Плазмените изхвърляния могат да предизвикат геомагнитни бури, да нарушат работата
Коментари Харесай

Слънцето показа силата си – настъпи най-мощното изригване от 2017 година насам

Плазмените изхвърляния могат да провокират геомагнитни стихии, да нарушат работата на спътниците и електропреносните мрежи.

На 14 декември към 20:00 ч. наше време на Слънцето бе записано най-силното изригване за последните шест години. Соларните физици класифицират мощните изригвания в три категории: C – слаби, M – междинни, X – най-мощни. Това изригване беше категоризирано като Х2,8 – най-мощното изригване от септември 2017 година насам.

Такива мощни изригвания постоянно са съпроводени от изхвърляния на коронална маса (CME, coronal mass ejection) – големи потоци слънчева плазма. Съществува възможност това изригване да е било обвързвано точно с сходно изригване, което наподобява е ориентирано към Земята. Според Space скоростта на CME може да надвиши 2 100 километра в секунда. А съгласно NOAA плазмата не е непосредствено ориентирана тъкмо към Земята, а се пада леко под ъгъл, което значи, че ударът ще бъде временен.

Въпреки че земната атмосфера не разрешава на нездравословната радиация от слънчевите изригвания да доближи до повърхността, последствията могат да бъдат усетени под формата на геомагнитни стихии, разстройства в GPS навигацията и сателитните информационни сигнали, както и е допустимо да се появят и мощни радиосмущения. Те могат също по този начин да усилят полярните сияния, като ги създадат по-ярки и по-обширни. Според изданието Space изригването е предизвикало разстройства в работата на късовълновите радиостанции в Северна и Южна Америка.

С навлизането на Слънцето в по-активната фаза от 11-годишния му цикъл се чака слънчевата интензивност да се усили. Националната океанска и атмосферна администрация на Съединени американски щати предвижда, че пикът на 25-ия безоблачен цикъл ще настъпи сред януари и октомври идната година.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР