Playboy (Плейбой) обяви, че се оттегля от Facebook (Фейсбук). В

...
Playboy (Плейбой) обяви, че се оттегля от Facebook (Фейсбук). В
Коментари Харесай

И Playboy се маха от Facebook

Playboy („ Плейбой ”) разгласи, че се отдръпва от Фейсбук („ Facebook ”). В известие до медиите от най-популярното мъжко списание декларират, че и без друго от години се затрудняват да употребяват обществената мрежа поради строгите й политики по отношение на наличието на голи фотоси, а последните разкрития за течове на персонални данни през Фейсбук единствено са затвърдили решението им да се отдръпват.
 

По този метод Playboy също се включи в придвижването #DeleteFacebook (#ИзтрийФейсбук ”) , което набра мощ в последната седмица след разкритията, че компанията Cambridge Analytica („ Кеймбридж Аналитика ”) е придобила данните на 50 милиона души посредством Фейсбук и ги е употребила, с цел да повлияе на изборните резултати в Съединени американски щати и при референдума за „ Брекзит ”. Преди няколко дни предприемачът Илън Мъск също изтри страниците на фирмите си Tesla ( " Тесла " ) и SpaceX ( " Спейс Екс " ), откакто беше  предизвикан от консуматор в „ Туитър ”.

Над 25 милиона фенове на Playboy към този момент няма да могат да доближават до списанието посредством страниците му във Фейсбук. Издателите оповестиха в известие до медиите, че деактивират всички сметки, поддържани персонално от Playboy Enterprises. Мотивите им са, че от години се затрудняват да показват полезностите на списанието във Фейсбук поради строгата политика към голите фотоси. Това ги принуждавало да „ трансформират гласа на Playboy, тъй че да дава отговор на критериите на Фейсбук, а това пречело на аудиторията да стигне до достоверното наличие. Разкритията за „ Кеймбридж Аналитика ” пък били последната капка:

„ Последните изказвания, че Фейсбук не съхранява задоволително несъмнено персоналните данни на потребителите единствено затвърдиха решението ни да прекратим интензивността си на платформата за момента. Повече от 25 милиона наши почитатели доближават до Playboy посредством нашите страници във Фейсбук и не бихме желали бъдем съучастници в излагането им на сходни практики. Playboy постоянно се е застъпвал за персоналната независимост и за прославата на секса. Днес подхващаме още една стъпка в тази битка ”, споделят от списанието.



След с кандала с „ Кеймбридж Аналтика ” в последната седмица набра мощ придвижването #DeleteFacebook. Пръв за заличаване на профила във Фейсбук прикани съоснователят на чат приложението „ WhatsApp ” Брайън Актън, която преди време бе продадена точно на Фейсбук в договорка, оценена на 19 милиарда. Безспорният водач в акцията обаче е предприемачът Илън Мъск: откакто консуматор в Twitter ( " Туитър " ) го прикани да изтрие Фейсбук страницата на „ SpaceX ”, Мъск просто отговори: „ Даже не знаех, че има такава. Ще я изтрия. ”. Отдолу се включи различен консуматор с линк към страницата и на " Тесла " и въпрос: „ Това също ще изчезне, нали? ”, на което Мъск дава отговор: „ Определено. И без това наподобява куцо ”. Само след няколко часа и двете страници изчезнаха. А по-късно Мъск разясни в Туитър:

„ Това не е политическо изказване, нито съм го направил, тъй като някой ме е провокирал . Просто не одобрявам Фейсбук . Изнервя ме. Съжалявам. Никога не сме рекламирали във Фейсбук. Никоя от фирмите ми не заплаща за реклами, нито на известни персони за подправено утвърждение. Продуктите живеят или умират на база на личните си достолепия ”, сподели той.
Изтриването може и да е резултат и от черната обща история сред SpaceX и Фейсбук. През 2016 ракетата на Мъск Falcon 9 се взриви на площадката и унищожи товара на борда си - израелски информационен спътник, който Facebook планираше да употребява за интернет покритие в Северна Африка.

В придвижването DeleteFacebook се включиха и някои музиканти, като британците от Massive Attack, както и артистът Уил Феръл.

Други консуматори пък декларират, че не биха изтрили акаунта си, тъй като Фейсбук улеснява неимоверно достъпа до доста други уеб сайтове и услуги. Американецът Джош Джосън пред USA Today: „ Живеем в цифрова ера, в която всичко, което направиш, кажеш или потърсиш, се наблюдава, записва и складира някъде. Ако хората в действителност са почнали да трият Facebook сметките си около скорошните разкрития, тогава по-добре да стигнат до края и да изтрият всичките си обществени сметки и да се върнат на телефоните с жица. ”

До момента основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг отхвърля придвижването да е довело до фрапантен отлив на консуматори.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР